ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

23 sista-minuten-tips – så fixar du den optimala nyårsfesten

Linnea Bergman · 29 Dec 2017
Uppdaterad 29 Dec 2018
Låt nyårsfesten glittra och glimma lite extra. Som festvärd kan du göra årets sista kväll till årets bästa.

Låt nyårsfesten glittra och glimma lite extra. Som festvärd kan du göra årets sista kväll till årets bästa. Foto: Unsplash


På måndag är det dags att säga hej då till 2018 med årets bästa fest. Metro ger dig tipsen för att bli den bästa nyårsvärden.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Börja i tid

Om du ska planera ett nyår i sista minuten hinner du kanske inte med allt. Gör en snabb uppskattning hur lång tid alla förberedelsemoment tar och prioritera det som känns viktigast. Saker tar ofta längre tid än man tror. Kom även ihåg att ge dig själv lite tid i slutet att gör dig iordning, kanske sippande på de första dropparna skumpa.

2. Gör en tidsplan över kvällen 

Skriv upp när gästerna beräknas komma, när de olika rätterna ska serveras, vilken tid ni ska ha lekar och när ni senast måste gå ut för att hinna njuta av tolvslaget. Tidsplanen behöver inte följas slaviskt men ger ett hum om hur mycket tid ni har.

3. Gör en bordsplacering

Det finns olika skolor för hur du placerar dina gäster. Ett bra knep kan vara att sätta par snett mittemot varandra. Då kan de fortfarande prata med varandra men hamnar även lätt i diskussioner med andra. En del vill blanda upp pratigare gäster med lugnare gäster. En annan skola kan vara att låta en del av bordet vara lite lugnare och samla människor som är mer utåtriktade i andra änden.

4. Fundera över tema

Om du ska köpa dekorationerna i sista stund kan det vara bra att ha några färger klart för sig. Välj exempelvis mellan att köpa dekorationer i guld eller silver för att få dem att se enhetliga ut.

Ni tillbringar mycket tid vid bordet under nyår. Pimpa till dukningen lite extra. Foto: TT.
Ni tillbringar mycket tid vid bordet under nyår. Pimpa till dukningen lite extra. Foto: TT.

5. Lägg tid på att duka bordet 

Det är nu silverbesticken, linneservetterna och mormors gamla porslin har sin chans att få pryda ditt bord. Bordsdukningen gör mycket för helhetsintrycket under nyårsfesten, så lägg lite extra tid på den.

6. Vik servetterna snyggt

Gå loss med youtubevideor och låt din första vikta svan se dagens ljus på årets nyårsbord. Eller nöj dig med en enklare servettvikning som ändå är lite roligare än den vanliga.

7. Pimpa badrummet 

Här kommer alla gästerna tillbringa lite tid på egen hand. Städa undan alla halvtomma flaskor i duschen och alla tandborstar. Sätt fram ett ljus, en extra lyxig tvål, en snygg handduk och bunkra upp med mycket toalettpapper. Ett tips för den som vill lyxa till det ordentligt är att köpa billiga minihanddukar, rulla ihop dem och binda ett snöre runt och ha dem i en korg för gästerna att använda.

8. Sätt marschaller i entrén 

Låt gästerna känna att det är fest redan när de står utanför dörren.

9. Städa upp i hallen

Ofta kommer man ihåg att göra fint i de övriga delarna av lägenheten eller huset men glömmer hallen. Men det första gästerna möts av är faktiskt din hall. Städa bort alla överflödiga jackor och skor och försök ge hallen ett välkomnande intryck.

10. Ha drinken redo när gästerna kommer

Att få något gott att dricka är en bra start på festen. Glöm inte att ha alkoholfria alternativ. Om du är bra på att blanda drinkar kan du ha några drinkar som gästerna får välja på när de kommer. Häng tillsammans i köket när du gör iordning drinken och låt gästerna börja med sin favoritdrink.

11. Investera i festliga attiraljer

Balansgången mellan barnkalas och nyår kan ibland kännas hårfin om man går loss för mycket på pyntet. Men fina placeringskort, servetter, konfetti, banderoller, tomtebloss, ballonger och serpentiner kan höja nyårsfesten en nivå jämfört med årets andra fester. Kanske kan stämningen till och med bli roligare med glittriga partyhattar eller ett kit med lösmustascher? Du känner dina gäster bäst och vet vad som kan höja er fest lite extra.

12. Skriv ut menykorten

Något som ger en väldigt festlig känslan är att skriva ut papper med kvällens meny på och klistra det på ett styvare färgat papper. Lägg ett menykort på varje plats. Kräver dock tillgång till skrivare.

13. Gör sånghäften

Kanske har kompisgänget sina sånger som ni ofta sjunger med i? Om du har tillgång till skrivare kan utskrivna allsångstexter höja stämningen rejält.

14. Förbered aktiviteter

Charader, allsång eller quiz. Oavsett vad ni vill göra så behöver lekarna förberedas i förväg. Glöm inte någon liten present till det vinnande laget.

15. Gör ett champangetorn

Ett lyxigt och nästan lite förbjudet sätt att dricka skumpa på, eftersom det kan kännas aningen slösaktigt. Stapla glasen på varandra i ett torn och häll bubblet i det översta glaset. Se drycken forsa ner från glas till glas. Kolla en video innan för att inte riskera glaskross och använd en billig skumpa. Champangedropparna är för dyra för att slösa bort på det sättet.

Att få prova att öppna egna ostron är en rolig och lyxig aktivitet på nyår. Foto: TT.
Att få prova att öppna egna ostron är en rolig och lyxig aktivitet på nyår. Foto: TT.

16. Ha ett ostronmingel

Börja nyårsfesten med att låta gästerna mingla och äta ostron. Det blir en rolig aktivitet att tillsammans försöka få upp skalen på havets små läckerheter och ger garanterat en lyxig känsla. Glöm inte att investera i en ostronkniv innan för enklare öppning och titta på en youtubefilm om du inte vet hur man gör.

17. Ta hand om gästerna

Tänk på att byta några ord med alla när ni minglar. Ta extra hand om dem som inte känner så många. Följ alltid gästerna till dörren när de ska gå. En bra värd eller värdinna har inte bara roligt själv utan gör kvällen minnesvärd och rolig för alla sina gäster. Glöm inte att fylla på tomma glas och se till att det alltid finns vatten på bordet.

18. Skriv brev till er själva om ett år

Nyår är till för nostalgisk tillbakablick, men främst för en nystart. Låt alla gäster skriva ett brev till sig själva att öppna på nyårsafton om ett år. Vilka förväntningar hoppas just du infrias under året? Låt alla ta hem sina egna brev, eller ännu roligare: låt gästerna skriva sin adress på breven så postar du breven några dagar innan nyår nästa år.

Tomtebloss kan lysa upp på nyår och bubbel är givetvis ett måste, oavsett prisklass. Foto: Alamy.
Tomtebloss kan lysa upp på nyår och bubbel är givetvis ett måste, oavsett prisklass. Foto: Alamy.

19. Drick champagnen tidigt

Att skåla i riktig champange är givetvis festligt vid tolvslaget. Men du kommer känna nyanserna i den dyra drycken bättre om du istället dricker champagne tidigare på kvällen.

20. Gör en gemensam låtlista 

Starta en Spotiylista som gästerna får fylla på i inför festen. På så sätt får ni en mix av allas musiksmak att lyssna på.

21. Ha snacks och nattmat redo 

Även om man tror att all god nyårsmat ska räcka så att alla blir mätta kan faktiskt suget komma tillbaka framåt småtimmarna. Korv med bröd kan då kännas som kvällens godaste mat. Ett alternativ är att ha en extra påse chips redo för nattsuddarna.

22. Ha en plan för tolvslaget

Vart ska ni befinna er någonstans när 2017 blir 2018? Har ni egna fyrverkerier eller behöver ni hitta en plats så ni ser andras? Vad ska ni dricka och i vad? Vilken tid behöver ni senast gå ut för att slippa stå i hallen när klockan slår tolv? Gör en plan för hur du tänker dig tolvslaget tillsammans med dina gäster.

23. Kolla upp övernattningsmöjligheterna

Behöver gästerna sova över och hur tar de sig hem på kvällen? Förbered sovplatsen så långt det är möjligt reda innan kvällen börjar så slipper du rota runt i garderoben efter lakan framåt småtimmarna.

LÄS MER: Bästa utkiksplatserna för nyår 2018 i Stockholm 

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro