ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

230 000 miljonärer slipper skatt

Anders Göransson · 28 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

FÖRMÖGENHET. Närmare 230 000 svenska miljonärer slipper från och med år betala skatt på sin förmögenhet. För notan står de som sparar i privata pensionsförsäkringar.Förmögenhetsskatten slopas redan i år, avslöjade regeringen i går. Ett skäl är att man vill locka tillbaka det svenska kapital som av skatteskäl placerats utomlands, enligt Skatteverket minst 500 miljarder kronor.

De pengarna skulle kunna ge fler investeringar och nya jobb i Sverige, enligt finansminister Anders Borg.– Den stora vinnaren på det här är ju alla svenskarna på sikt, eftersom vi måste ha förutsättningar för jobb och företag i Sverige om vi ska klara en global konkurrens, säger han till TT.

De allra största vinnarna på en slopad förmögenhetsskatt, räknat i pengar, är några av våra mest välkända miljardärer: HM-ägaren Stefan Persson, som betalade drygt 34 miljoner i fjol, finansmannen Fredrik Lundberg som fick punga ut med 28,3 miljoner och Melker Schörling, som nu slipper skattmasens krav på cirka 18 miljoner.

När förmögenhetsskatten tas bort försvinner en inkomst för staten på nästan fem miljarder kronor. De pengarna ska nu i stället huvudsakligen tas in genom en begränsning av avdraget för privat pensionssparande till högst 12 000 kronor per år. I dag är maxavdraget cirka 40 000 kronor.

Även socialdemokraterna kan tänka sig att slopa förmögenhetsskatten, men anser att det måste vara människor med god ekonomi som får betala för det.– Nu gynnas de som har högst inkomster och jag tror att det kan leda till en skatterevolt, säger partiets näringspolitiske talesman Thomas Östros.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro