ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

230 kanelbullar – så mycket äter svensken varje år

Jenny Sköld · 17 Jan 2013
Uppdaterad 17 Jan 2013

Nu har vi det svart på vitt. Här är orsaken till att svensken lagt ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Har midjemåttet blivit större de senaste 30 åren? Inte så konstigt i så fall. Enligt ny statistik från SCB har vår konsumtion av konditorivanor ökat med 300 procent mellan åren 1980 och 2010. Vad förändringen beror på framgår inte, men att både storleken på bullarna ökat och kafékulturen brett ut sig över landet påverkar säkert. 

Den nya årsstatistiken, där SCB kartlägger konsumtionen hos en genomsnittlig svensk familj, framgår också att att vi sätter i oss 1, 2 kilo godis per familj och vecka. Vi äter mycket mer kött än för trettio år sedan och mer grädde. Kanske har diettrender som LCHF och GI något med saken att göra. 

I takt med bullkonsumtionen har även svenskens midjemått ökat, enligt flera studier. Bland annat visar en stor undersökning från Livsmedelsverket att mer än varannan svensk är överviktig i dag. 

200 kanelbullar. Under åren 1980–2010 har konsumtionen av konditorivaror ökat med drygt 300 procent, från 2,7 till 11,5 kilo per person och år. räknar vi om antalet kalorier familjen får i sig från andra konditorivaror till enbart kanelbullar blir antalet 230 – per person!
200 kanelbullar. Under åren 1980–2010 har konsumtionen av konditorivaror ökat med drygt 300 procent, från 2,7 till 11,5 kilo per person och år. räknar vi om antalet kalorier familjen får i sig från andra konditorivaror till enbart kanelbullar blir antalet 230 – per person!
62,4 kilo godis. Så mycket trycker hela familjen Svensson i sig under ett år. Det blir 1,2 kilo i veckan!
62,4 kilo godis. Så mycket trycker hela familjen Svensson i sig under ett år. Det blir 1,2 kilo i veckan!
498 kilo kött. Av det är 12 kilo nötkött, 16 kilo griskött samt 17 kilo kött från fjäderfä. Vår köttkonsumtion har ökat dramatiskt under de senaste decennierna. År 1980 åt vi bara drygt hälften så mycket – 28 kilo.
498 kilo kött. Av det är 12 kilo nötkött, 16 kilo griskött samt 17 kilo kött från fjäderfä. Vår köttkonsumtion har ökat dramatiskt under de senaste decennierna. År 1980 åt vi bara drygt hälften så mycket – 28 kilo.
52 liter vin. På en vecka konsumerar de vuxna i en genomsnittlig familj 1 liter vin. Till det kommer alkoholintaget från andra drycker, som öl och sprit.
52 liter vin. På en vecka konsumerar de vuxna i en genomsnittlig familj 1 liter vin. Till det kommer alkoholintaget från andra drycker, som öl och sprit.
78 liter starköl. Det går att göra om till 1,5 liter per vecka för två vuxna i en genomsnittlig svensk familj.
78 liter starköl. Det går att göra om till 1,5 liter per vecka för två vuxna i en genomsnittlig svensk familj.
13 centiliter starksprit eller 0,25 i veckan.
13 centiliter starksprit eller 0,25 i veckan.
126 liter mjölk. Det motsvarar 2,4 liter i veckan. Det låter mycket men konsumtionen har minskat sedan 1980 då en familj drack 183 liter per år.
126 liter mjölk. Det motsvarar 2,4 liter i veckan. Det låter mycket men konsumtionen har minskat sedan 1980 då en familj drack 183 liter per år.
11 liter grädde. Konsumtionen ökade med 43 procent mellan åren 1980 och 2010.
11 liter grädde. Konsumtionen ökade med 43 procent mellan åren 1980 och 2010.
klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro