ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

24-årige Niklas Eliasson skyldig till brotten

TT · 19 Apr 2011
Uppdaterad 19 Apr 2011

24-årige Niklas Eliasson som åtalats för våldtäkter och överfall på 15 kvinnor i Örebro är skyldig till brotten, beslutar tingsrätten.

klar

Artikellänk är kopierad

Örebro tingsrätt har funnit bevisningen övertygande för att Eliasson begått de 17 brott han åtalats för, varav 15 är sexualbrott. Domstolen har också beslutat att Eliasson ska gå igenom en rättspsykiatrisk undersökning. Om undersökningen visar att Eliasson inte lider av en psykisk störning riskerar han att dömas till 14 års fängelse, ett straff som åklagaren krävt.

Tingsrätten anser det styrkt att Niklas Eliasson överfallit kvinnorna, men domstolen väntar med att beröra hur de olika överfallen ska brottsrubriceras. Det ska tingsrätten redovisa i den kommande domen. Den rättspsykiatriska undersökningen väntas ta ungefär en månad. Därefter återupptas förhandlingen då rätten går igenom resultatet och meddelar när dom kommer.

Tingsrätten betonar att syftet med den rättspsykiatriska undersökningen är att klarlägga om Niklas Eliasson led av en allvarlig psykisk störning när han överföll kvinnorna och om det finns medicinska förutsättningar att döma honom till rättspsykiatrisk vård. När rättegången avslutades för en vecka sedan krävde åklagaren att Eliasson skulle gå igenom en rättspsykiatrisk undersökning. Han hade själv inget emot det.

Tingsrätten har inte funnit att bevisningen varit övertygande på samtliga åtalspunkter. Det gäller åtalspunkterna 2 och 3 som avser försök till våldtäkt. Domstolen har inte heller funnit bevisningen övertygande på åtalspunkterna 8 och 11. Åtalspunkten 8 gäller grov våldtäkt och rån. På denna punkt har Eliasson erkänt våldtäkt men nekat till att brottet ska vara grovt och till misstanken om rån. På åtalspunkten 11 som gäller sexuellt ofredande och misshandel har Eliasson endast medgett sexualbrottet.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro