ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

2,5 miljarder kronor mindre i bistånd

TT · 16 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Finanskrisen slår nu hårt mot det svenska biståndet.Nästa år kommer biståndet att sänkas med 2,5 miljarder kronor.

I budgetpropositionen för 2010 föreslår regeringen att biståndet ska uppgå till en procent av bruttonationalinkomsten (BNI).

På grund av finanskrisen innebär det att biståndet sänks från 33,9 miljarder kronor i år till 31,4 miljarder under nästa år.

Hur mycket mindre i bistånd det innebär för olika organisationer och projekt vill inte biståndsminister Gunilla Carlsson (M) uppge ännu. Det ska presenteras på måndag när budgetpropositionen kommer.

När biståndsramen krymper är det viktigt att prioritera rätt, enligt Carlsson. Hon säger att det humanitära biståndet, hälsa och utbildning och det fortsatta arbetet med klimatambitionen kommer att prioriteras.- Vi har vägletts av att värna det mest sårbara. Vi vet att behoven och sårbarheten är kanske allra störst i Afrika söder om Sahara. Därför har vi sett till att vi värnar Afrika, säger hon till TT.

Bland annat kommer inte biståndet till Afrika att minskas lika mycket som till andra världsdelar.Gunilla Carlsson säger att det statliga biståndsorganet Sida har ungefär hälften av biståndsanslaget, den andra hälften går via utrikesdepartementet till de multilaterala kanalerna.– De verksamheter som jobbar direkt ut mot människor i sociala sektorer, som till exempel Unicef för barn och UNHCR för flyktingar, lämnas relativt sett något bättre än de som jobbar med de mer långsiktiga frågorna, säger hon.– Det är den typen av prioriteringar som vi har gjort.

Det går även att senarelägga en del betalningar, till exempel en klimatsatsning för fyra miljarder kronor som nu kommer att läggas ut på fyra år i stället för tre.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro