ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

250 svenskar dog vid olyckor utomlands 2006

Stockholm TT · 19 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Det är förvånansvärt många, och antalet ökar, säger Katarina Biörnstad biträdande gruppchef vid UD:s konsulära avdelning som kopplas in vid alla olyckor i utlandet som leder till dödsfall. -Vi har ärenden i alla världsdelar. Det handlar om bilolyckor i bland annat Thailand, drunkningsolyckor, dödsfall i samband med extremsporter, vi har årligen lavinolyckor, framför allt i Alperna, nästan uteslutande vid offpist-åkning. Det är oerhört sorgligt, säger hon. Olyckorna har ibland orsakats av svenskar som inte tagit varningar om lavinfara eller risk för undervattensströmmar i havet på allvar. -Lyssna på vad folk på orten säger. De har erfarenhet och vet vad de talar om, säger Katarina Biörnstad. Enligt Biörnstad är huvudförklaringen till skadeökningen troligen att folk reser mer. Högriskområde Några exakta siffror över hur många svenska turister som råkar ut för olyckor och sjukdomar utomlands finns inte. Uppskattningar som Folksam, Länsförsäkringar, If, Trygg-Hansa och Europeiska gjort efter förfrågan från TT ger de ungefärliga siffrorna 55 000 sjukdomsfall och 10 000 olycksfall. Männen dominerar bland dödsfallen.

Men mörkertalet är stort, bland annat för att alla olyckor och sjukdomar inte anmäls till försäkringsbolagen. Alla turister har inte försäkring. Var fjärde ung (18- 25 år) saknar hemförsäkring där reseskydd ingår, enligt försäkringsbolaget If. -Vi kan se väsentligt högre risker för olycksfall på vissa resmål. Alpregionen är ett naturligt högriskområde där sannolikheten att råka ut för en olycka är minst tre gånger högre än snittet för utlandsresor, säger Per-Anders Foxberg som arbetar med riskbedömningar vid Europeiska. "Semesterbubblan" För turister som åker till stora turistmål som Spanien, Turkiet och Bulgarien är risken för olyckor dubbelt så stor som snittet, bedömer han.

En förklaring kan vara högre alkoholkonsumtion i samband med semestern.

Ovana vid andra länders trafikkultur bidrar också till olyckorna. Svenskar som hyr motorcykel i Thailand eller bil i Egypten kan få problem med hastigheten och trafikintensiteten. -Det blir inte bättre av att en del kommit in i semesterbubblan och kör tusenkubikare utan hjälm och i badbyxor, något man aldrig skulle drömma om hemma, säger Per-Anders Foxberg. Huvuddelen av de sjukdomsfall som drabbar svenska turister handlar om magåkommor. -Ju längre bort du reser, och ju varmare det är där, desto större är risken, säger Ulrika Etsare, specialist på reseförsäkringar vid Trygg-Hansa. Psykiskt sjuka Även halsinfektioner är vanliga, och öroninflammationer hos barn. Dåligt renat poolvatten kan vara förklaringen.

UD griper ibland in när svenska turister utan försäkring blivit sjuka. -Ibland handlar det om psykiskt sjuka som, när de kommit utomlands, slutat medicinera och blivit dåliga. De hamnar i en väldigt besvärlig situation, säger Katarina Biörnstad.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro