ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

26-årig kvinna i USA har fått en ny livmoder – efter svensk modell

Åsa Larsson · 27 Feb 2016
Uppdaterad 27 Feb 2016

Den första livmodertransplantationen har genomförts i USA – med svensk forskning som förebild.

klar

Artikellänk är kopierad

Cleveland-kliniken i USA har deltagit i de svenska livmoderstransplantationerna som utförts av ett läkarlag från Göteborgs universitet. Där har nio transplantationer genomförts och fem har resulterat i födslar.

– Det spännande arbetet som utredarna i Sverige genomfört har visat att livmoderstransplantation kan resultera i framgångsrika nedkomster av friska spädbarn, säger Andreas Tzakis, ansvarig forskare i Cleveland-studien, till tv-kanalen CNN.►LÄS MER: Världsunika Vincent en glad krabat I veckan kunde de amerikanska läkarna genomföra landets första livmoderstransplantation på en 26-årig kvinna, som fick organet från en avliden donator. Den nio timmar långa operationen gick bra, meddelar sjukhuset.►LÄS MER: Livmodertransplantationer på gång i USA Cleveland-kliniken gick ut i november med att man planerar att genomföra tio transplantationer.

Att kvinnor inte kan få barn till följd av att de saknar livmoder eller har en som inte fungerar är ett tillstånd som 3–5 procent av världens kvinnor har.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro