ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

26-åring erkände rånet vid Stora Höga

Stockholm TT · 9 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den 26-årige mannen ville dock inte gå med på att sprängningen av Securitasbilen medförde livsfara för värdetransportörerna. -Han hade inte för avsikt att utsätta någon av målsägandena för livsfara, sade 26-åringens försvarare advokat Lars-Göran Fredriksson. Stenungsunds tingsrätt, där mannen är åtalad, håller rättegången i Göteborgs tingsrätts säkerhetssal.

26-åringen ser självsäker ut när han på tisdagsmorgonen, efter åtta månader i häktet, kommer in i den fullsatta rättssalen tätt följd av sina häktesvakter. Erkänner för egen del Bara några meter från honom sitter de två unga kvinnliga väktare som körde värdetransporten den 3 november förra året då de rånades vid Stora Höga i Bohuslän. En av dem skadades av splitter vid överfallet.

Värdetransporten prejades av rånarna och stoppades. De två rånarna tvingade under vapenhot väktarna att lämna Securitasbilen och sprängde sedan ett stort hål i sidan av den. Rånarna fick med sig 5,6 miljoner kronor innan de försvann.

26-åringen, som kommer från Bosnien-Hercegovina, vill påpeka för tingsrätten att hans erkännande bara gäller honom själv. -Understryk gärna det, jag erkänner bara för egen del, säger mannen via sin tolk. Enligt åklagaren var erkännandet det första från 26-åringen sedan han häktades i januari. -Men jag är inte överraskad över erkännandet. Jag bedömer att bevisläget är sådant att han skulle dömas oavsett inställning, säger vice chefsåklagare Mats Eriksson till TT i en rättegångspaus. Tung bevisning 26-åringens försvarare visste sedan någon dag tillbaka att 26-åringen nu skulle ta på sig ansvaret för det grova rånet. -Vi har ju sett hur utredningen ser ut. Åklagarens bevisning är rätt så tung, säger advokat Lars-Göran Fredriksson till TT. Förutom 26-åringen är tre andra personer åtalade för inblandning i rånet. Det är två män från Stockholm, 32 och 36 år gamla, samt en 33-årig kvinna från Frankrike. Kvinnan var vid tiden för rånet 26-åringens flickvän.

Enligt åklagaren är det en 52-årig man, ännu inte åtalad, som har utfört själva rånet tillsammans med 26-åringen. 52-åringen, från Serbien, sitter gripen i Belgien.

En 27-årig stockholmare är åtalad för medhjälp till grovt rån och en 49-årig kvinna, också hon från Stockholm, för häleri.

Rättegången fortsätter på onsdagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro