ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

2,7 miljoner samtal till Vårdguiden låg oskyddade på nätet

Anton Gustafsson · 18 Feb 2019
Uppdaterad 18 Feb 2019
Alla samtal till vårdguiden sedan 2013 har legat helt öppet så att vem som helst har kunnat ladda ner dem.

Alla samtal till vårdguiden sedan 2013 har legat helt öppet så att vem som helst har kunnat ladda ner dem. Foto: Metro


Alla samtal som privatpersoner har ringt till 1177 Vårdguiden sedan 2013 har legat oskyddade på nätet som öppna ljudfiler, avslöjar tidningen Computer Sweden.

klar

Artikellänk är kopierad

På en öppen webbserver utan lösenordsskydd har alla samtalen till 1177 Vårdguiden lagts upp som ljudfiler där vem som helst har kunnat ladda ner och lyssna på dem, det rapporterar tidningen Computer Sweden.

Tidningen har lyssnat på en del av samtalen som enligt uppgift innehåller känslig information om sjukdomar, vilka mediciner inringaren tar och om tidigare behandlingar. I vissa fall uppges även personnummer.

Det förekom även samtal där personer ringde in åt sina barn där de uppgav barnets personnummer, medicin och sjukdomssymptom.

Totalt rör det sig om över 170 000 timmar av känsliga samtal. I många fall har även samtalen märkts med inringarens telefonnummer så runt 57 000 svenska telefonnummer förekommer i databasen.

Samtalen som legat öppet på internet har ringts till företaget Medicall som har sitt säte i Hua Hin i Thailand och är en underleverantör till vårdentreprenören Medhelp som tar emot patientsamtal via 1177 Vårdguiden. Företaget är en underleverantör till Medhelp som tar emot samtal till 1177 som rings från Södermanland, Stockholm och Värmland.

Att samtalen spelas in är tillåtet, men de ska behandlas med sekretess enligt patientdatalagen och personuppgifterna ska hanteras enligt GDPR.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro