ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

27 tips – så får du bättre ekonomi 2019

David Peterson · 5 Jan 2019
Uppdaterad 5 Jan 2019

Foto: TT


Början på året kan vara ett bra tillfälle att se över privatekonomin. Här är 27 tips till dig som vill ha en fetare plånbok i år.

klar

Artikellänk är kopierad

Så får du bättre ekonomi 2019

1. Slipp påminnelseavgifter – betala räkningarna i tid.

2. Skippa bilen eller kollektivtrafiken. Hoppa på cykeln ibland eller så ofta som möjligt. Bra både för ekonomin och hälsan.

3. Se över dina abonnemang. Behöver du verkligen både Netflix och HBO?

4. När rensade du i garderoben, vinden och förrådet senast? Sälj dina bortglömda kläder och föremål på loppis eller på nätet.

5. Fixa autogiro eller e-fakura och slipp onödiga avgifter.

6. Försök att bara handla när du är mätt. Då kastar du troligtvis inte ner den där godispåsen eller färdigrätten i vagnen.

7. Laga så mycket mat som möjligt från grunden. Den som är riktigt ambitiös kan haka på mealprep-trenden och laga hela veckans matlådor på samma gång. Du kan spara mycket på att hoppa över de dyra ute-luncherna.

8. Ät middag tillsammans med vänner och dela på utgifterna.

9. Många små utgifter blir kvickt en gemensam stor utgift. Kaffe, godis och mellanmål på väg till eller hem från jobbet kan du hoppa över.

10. Det finns massor av appar som håller koll på dina utgifter. Skapa en budget och försök hålla dig till den.

11. Byt jobb. Ofta är det ett sätt att få upp lönen en bit.

12. Köp inte nya kläder. Second-hand är bra både för plånboken och miljön. Passa på att försöka sälja de delar av din garderob du inte längre använder.

13. Ta dagar när du inte handlar något, inte ens ett tuggummi. Då märker du hur lätt det är att sprätta pengar allmänt. Totalt köpstopp helt enkelt.

14. Spela ut företagen mot varandra. Prispressa genom att höra dig för och hitta det bästa priset.

15. Ät mer vegetarisk. Om du baserar maträtterna på rotfrukter, grönsaker och baljväxter kan du komma undan riktigt billigt.

16. Om du har bostadsrätt så ska du förhandla ner din ränta. Det räcker oftast med att bara gå till banken för att få ner räntekostnaderna några procentenheter. Vilket kan innebära mycket pengar i slutet på året.

17. Om du har plats i budgeten för att amortera så är det ett bra sätt att spara pengar på.

18. Strunta i dyra tilläggsförsäkringar på nya produkter. Är det fel på varan har du alltid rätt när du reklamerar inom två månader. Men efter tre år från det att du har tagit emot varan har du förlorat din rätt att reklamera.

19. Utnyttja medlemsrabatter. I många butiker kan du få produkterna billigare om du är medlem. Numera slipper man också ofta otyget med en massa medlemskort.

20. Gör dina presenter själv.

21. Försök laga innan du köper nytt. Har din mobil eller dator låst sig? Om du har tur har någon annan varit med om samma problem, löst det och skrivit en guide på nätet över hur man fixar det.

22. Starta ett regelbundet sparande antingen i aktier, fonder eller bara på ett separat sparkonto.

23. Skippa köp på avbetalning. Du riskerar att glömma bort betalningarna och dessutom tillkommer det ofta ränta och avgift som kan bli dyrt.

24. Dra ner på ovanorna. Det finns mycket pengar att spara genom att minska på rökning, snusning och krogkvällar.

25. Sätt upp ett sparmål.

26. Köp inte vatten på flaska. Det är gratis i kranen. Vill du verkligen ha bubblor – köp en kolsyremaskin.

27. Byt grejer med vänner, låna saker istället för att köpa nytt om det är något du inte använder så ofta.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro