ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

270 000 får besked om högskoleplats

Annika Wihlborg · 13 Jul 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Nu är antagningen till höstens högskolekurser- och program klar. Antalet personer som antagits är fortsatt högt. Samtidigt har färre sökanden nått maxpoäng. 

Verket för högskoleservice,  VHS, står för statistiken som visar att drygt 270 000 personer inom kort får besked om att de antagits till en utbildning i höst. Det är en ökning med 3 procent jämfört med 2009. Efter det första urvalet är det drygt 50 procent färre behöriga sökande som har uppnått maximalt meritvärde jämfört med 2009. Men höga betyg är fortfarande det främsta vapnet för att kunna hävda sig i konkurrensen om de populäraste utbildningarna. Läkarprogrammet kräver exempelvis maximalt meritvärde, vilket motsvarar 22,5.

Till drygt 100 programutbildningar krävs att den sökande har ett meritvärde som överstiger 20,0. Sökande med slutbetyg från gymnasieskolan utfärdat före 2003 kan inte antas på sina betyg till dessa utbildningar eftersom de inte får tillgodoräkna sig meritpoäng och därför kan få högst 20,0 i meritvärde, vilket många anser vara orättvist. 60 procent av de antagna är kvinnor, en fördelning som sett ungefär likadan ut de senaste åren.

klar

Artikellänk är kopierad

Annika Wihlborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro