ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

29 omhändertogs vid rasistdemonstration

TT · 8 Dec 2013
Uppdaterad 8 Dec 2013

Svenskarnas parti tågade på lördagskvällen mot Lidköpings centrum. Deltagarna buades ut av motdemonstranter från SSU och Ung Vänster.

klar

Artikellänk är kopierad

Fackeltåget som det rasistiska, högerextrema Svenskarnas parti  (SVP) anordnade hade omkring 150 deltagare. Tysta, men med taktfasta trummor, gick demonstranterna genom Lidköpings centrum. Sedan hölls ett möte på Nya stadens torg, där partiet satte upp sin talarstol på trappan till det gamla rådhuset, som blivit en symbol för staden. Fyra talare avlöste varandra.

Alla blev utbuade av deltagarna i den motdemonstration, med några hundra deltagare, som Ung vänster och SSU höll på en parkering i utkanten av det stora torget.

Polisen i Västra Götaland hade en stor styrka på plats för att säkerställa att båda demonstrationerna kunde genomföras. Torget var noga avspärrat med kravallstaket. När SVP:s möte avslutats, vid 19-tiden, fick alla demonstranter lämna torget på de gator och vägar som polisen anvisade.

Elva personer omhändertogs under eftermiddagen och kvällen för att på olika sätt ha stört SVP:s demonstration. Arton personer omhändertogs, och kördes iväg med buss, för att de inte följt polisens anvisningar när demonstrationerna upplöstes.

Micke Larsson/TT

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro