ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

3 000 får lämna Electrolux

TT · 15 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Vitvarujätten Electrolux inleder ytterligare besparingsåtgärder och minskar antalet anställda med mer än 3 000 personer.

Samtidigt meddelar bolaget att prognosen för helårets rörelseresultat inte kommer att nås, sedan efterfrågan sjunkit kraftigt under de två sista veckorna av november och inledningen av december.

Alla Electrolux verksamheter i världen kommer att beröras av neddragningen, som görs under återstoden av 2008 och under 2009.

Åtgärderna beräknas sänka kostnaderna med 1,1 miljarder kronor per år med fullt genomslag 2010, men leder först till engångskostnader på cirka 1,2 miljarder kronor som kommer att belasta fjärde kvartalets resultat, uppger bolaget.

Bolagets rörelseresultat, exklusive jämförelsestörande poster, uppgick till och med november till cirka 2,7 miljarder kronor.

"Efterfrågan på marknaderna i Europa och Nordamerika fortsätter under december att visa en kraftig nedgång. Eftersom försäljningen under december är säsongsmässigt låg innebär det en risk för att rörelseresultatet i december kan bli något negativt", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

De besparingsåtgärder som nu initieras är utöver de varsel som lagts tidigare i höst i Ljungby och Mariestad.Hur neddragningen slår i Sverige är för tidigt att säga, enligt Electrolux presschef Anders Edholm.- Det kommer att påverka den svenska verksamheten men exakt hur stor den blir är för tidigt att säga.- I Sverige blir det fler tjänstemän än arbetare som får gå. Även huvudkontoret omfattas, säger han.

Totalt sett är neddragningen tämligen jämnt fördelat mellan arbetare och tjänstemän. Det är inte heller någon speciell produktkategori som står för fallet:- Vi ser en efterfrågeminskning över hela linjen, säger Edholm.

Electrolux svenska verksamhet finns i Ljungby, Mariestad, Motala, Nygård i Lilla Edet och huvudkontor i Stockholm.Totalt räknar företaget med att besparingarna kommer att uppgå till 1,1 miljarder kronor årligen med fullt genomslag år 2010.

Tidigare i höst varslade Electrolux 51 av sina 530 anställda vid anläggningen i Ljungby där man bland annat tillverkar tvättmaskiner och torktumlare för hotell och restauranger.

Drygt 500 anställda på Electrolux i Mariestad fick i mitten av november veta att de får extra ledigheter på grund av tillfälliga produktionsstopp där. Alltför välfyllda lager är orsaken. I våras varslades 128 anställda som nu lämnat fabriken i Mariestad.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro