ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

3 beslut som ska fattas i EU-parlamentet den här veckan

Valerie Kaspersen · 25 Mar 2019
Uppdaterad 25 Mar 2019
EU ska nu besluta om plast, sommartid och upphovsrätt den här veckan.

EU ska nu besluta om plast, sommartid och upphovsrätt den här veckan. Foto: TT/ Unsplash


Under tisdag och onsdag den här veckan ska EU-parlamentet rösta om ett förslag som rör upphovsrätten, förbud mot engångsplast och den evigt debatterade sommartiden. Metro reder ut vad som händer i veckan.

klar

Artikellänk är kopierad

Det ska nu sättas punkt för tre omdebatterade frågor i EU. Tre ärenden som rör upphovsrätt, engångsplast och sommartid och som har varit tre stora vattendelare.

Under tisdagen och eventuellt även onsdagen ska EU-parlamentet komma med slutgiltiga beslut om vad som ska gälla de olika frågorna.

1. Upphovsrätten

Sajter som Facebook kan behöva betala för att ha nyhetslänkar på sina sidor. Foto: Unsplash.
Sajter som Facebook kan behöva betala för att ha nyhetslänkar på sina sidor. Foto: Unsplash.

Meme-skapare, musiker och medier har alla haft vitt skilda åsikter kring det nya upphovsrättsdirektivet som Europaparlamentets rättsliga utskott, JURI, röstade igenom 20 juni 2018. Det som debatterats främst är artikel 11 och artikel 13.

LÄS MER
Memeskapare rasar över nytt EU-förslag: ”Förstör vårt internet”

Artikel 13 gäller att man ska tvinga sociala medieplattformer och andra tjänster där man laddar upp material att införa filter där upphovsrättsliga material kan filtreras bort. Det görs i dag på exempelvis Youtube. Axel Voss, ansvarig förhandlare i EU-parlamentet, har dock försäkrat att memes inte är i fara. Artikel 11 handlar om att nyhetsmedier ska kunna ta betalt av sajter där de publicerar sina artiklar, en så kallad länkskatt.

Vad händer på tisdag?Lagförslaget har redan godkänts av EU-parlamentet, EU-kommissionen och medlemsländerna. På tisdag, eventuellt onsdag, ska EU-parlamentet komma med ett slutgiltligt beslut gällande bland annat artikel 11 och 13. I EU har bland andra Centerpartiets Fredrick Federley och Piratpartiets Julia Redas stark motsatt sig lagförslaget.  

2. Engångsplast

Vissa plastartiklar kan förbjudas från och med 2021. Foto: Unspash
Vissa plastartiklar kan förbjudas från och med 2021. Foto: Unspash

Förslaget om att förbjuda engångsplast kom från EU-kommissionen under 2018 med ambitionen är att minska nedskräpningen. De artiklar som man vill förbjuda är plastbestick, plasttallrikar, sugrör i plast, bomullspinnar i plast, matbehållare i polystyren, dryckesförpackningar i polystyren, muggar i polystyren och oxo-nedbrytbar plast. 

Dessa artiklar kommer inte försvinna helt, utan bara produceras i andra material. Förslaget har fått ett positivt bemötande från flera länder, inklusive Sverige.

Vad händer på tisdag?

Under tisdagen fattas ett formellt beslut om överenskommelsen gällande förbud mot engångsplast. Om det klubbas igenom innebär det att dessa artiklar från och med 2021 förbjuds i hela EU.

3. Sommartid

Tidsomställningen kan slopas i EU. Foto: Unsplash.
Tidsomställningen kan slopas i EU. Foto: Unsplash.

Två gånger varje år suckar svenskar djupt åt att de antingen behöver ställa fram eller tillbaka klockan.

Under samrådet via internet sommaren 2018 fick EU-kommissionen 4,6 miljoner svar om huruvida människor ville ha sommar- eller vintertid året om. Hela 84 % var positivt inställda till att avskaffa tidsomställningarna.

Vad händer på tisdag?EU-parlamentet ska besluta hur de ställer sig till frågan om att skrota tidsomställningar och vilken tid som ska gälla. Den stora frågan under dagen kommer att vara huruvida medlemsstaterna själva ska få välja vilken tid som ska gälla.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro