ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

3 D-grafik räddar produktionen

Erika Ingvald · 15 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Stefan Seipels verktyg ger beslutsfattare bättre beslutsunderlag. 

Stefan Seipels verktyg ger beslutsfattare bättre beslutsunderlag. 


Stefan seipls verktyg ger beslutsfattare bättre råd

klar

Artikellänk är kopierad

Beslutshjälp. Kirurg, arkitekt, stadsplanerare, skogsavverkare, kärnkrafts- eller masugnsoperatör? Eller del av den militära stridsledningen? Beslutsfattare som måste göra rätt på första försöket. För dem utvecklar forskare i Gävle grafiska verktyg som hjälper att förstå, se och sortera information och intryck. Så det går snabbt att göra rätt.– Våra verktyg har hjälpt användare att upptäcka allvarliga fel i tid, på ett sätt som var omöjligt tidigare. Då kan man fixa problemet innan en olycka sker och spara mycket pengar eftersom driftstopp kan stänga hela produktionen, säger Stefan Seipel, professor i datorgrafik vid Uppsala universitet och Högskolan i Gävle.

I processindustrin, berättar Stefan Seipel, kan tiden från att en skada uppstått till dess att operatörerna upptäcker den och kan åtgärda den, vara riktigt knapp.I Stora Ensos massafabrik Norrsundet utanför Gävle finns en 60 meter lång mesaugn som används för återvinning av restprodukter från massakokningen. Kemikalierna omvandlas här under hög temperatur tillbaka till kalk. Ugnen är ett liggande, roterande stålrör, omkring tre meter i diameter, invändigt klätt med tegelstenar. Om en sten lossnar måste operatörerna upptäcka det och stoppa ugnen inom fem minuter. Annars havererar den, med enorma kostnader som följd.Man tar tempen på cylinderns utsida med en infraröd stråle, en så kallad linjeskanner. Tidigare kunde operatörerna ”se” temperaturen i en tvådimensionell bild i kontrollrummet. När det blir kallare kan det finnas en avlagring av kalk på insidan. När det blir varmare kan en spricka ha uppstått eller en tegelsten ha lossnat.– Först var operatörerna ganska skeptiska, men redan efter första besöket visste vi att vi hade mycket att tillföra. De tittade på bilder i en blåaktig färgskala som man vet är extremt svår att urskilja nyanser i, säger Stefan Seipel.

klar

Artikellänk är kopierad

Erika Ingvald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro