ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

3 hashtags som fick oss att prata om övergrepp

Simon Krona · 25 Okt 2017
Uppdaterad 25 Okt 2017

Kvinnor världen över har delat med sig av sina berättelser om sexuella övergrepp och trakasserier under #metoo. Och det är inte första gången en hashtag används på det sättet.

klar

Artikellänk är kopierad

#IDidNotReport

Spreds 2012 för att uppmärksamma svårigheterna med att anmäla sexuella övergrepp. Hashtagens skapare fick idén efter att hon hade läst en rapport om sexualbrottsoffer, och hur de ofta valde att avstå en polisanmälan eftersom att de var rädda för att inte bli trodda.

#WhyIStayed

Spreds 2014 efter att en känd amerikansk fotbollsspelare blivit påkommen med att misshandla sin fru. Trots misshandeln valde kvinnan att stanna kvar med mannen, och många frågade sig varför. #WhyIStayed spreds som en reaktion mot ifrågasättandet av offret.

Under hashtagen berättade människor om sina upplevelser av våld i hemmet, och hur svårt det är att faktiskt lämna förhållandet.

#PrataOmDet

Spreds 2010 för att diskutera gråzoner när det kommer till sexuell integritet. Det handlade till exempel om tjatsex och att våga säga ifrån till sin partner när man inte har lust.

Hastagen kom efter att Wikileaks grundare Julian Assange misstänktes för sexualbrott och kvinnornas historier ifrågasattes.

Liknande hashtags har spridits i andra länder och på andra språk.

Och ja, hashtagsen kan faktiskt leda till förändring, enligt medieforskaren Anne Kaun som bland annat har studerat proteströrelser på sociala medier.

– Hashtagen i sig förändrar ingenting, men den för vidare en diskussion som är viktig. Sen krävs det att man översätter den diskursen i konkreta politiska handlingar på något sätt, säger hon.

Ju mer vi pratar om ämnet, desto mer benägna blir politikerna att göra något åt det, menar hon.

– Politiker måste plocka upp sånt som kokar i samhället. Diskussionerna som hashtagen leder till visar att det är någonting vi som medborgare tycker är viktigt.

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro