ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

3 hiv-röster: Livet tog inte slut med diagnosen – det förändrades

metro · 28 Nov 2016
Uppdaterad 1 Dec 2016
Simon Blom, Malin Johansson och Niklas Eklund delar med sig av sina erfarenheter från att leva med hiv-diagnos.

Simon Blom, Malin Johansson och Niklas Eklund delar med sig av sina erfarenheter från att leva med hiv-diagnos. Foto: Privat


klar

Artikellänk är kopierad

"Det går inte säkert veta hur man skulle reagera" När jag möter myndigheter och sjukvård agerar de som att vi kommer leva friska och normalt livet ut.

Det är en vision och inte en reell sanning. Det gör mig orolig inför mitt åldrande.

Däremot så kan även dem som inte lever med hiv minska okunskapen i samhället och skapa en acceptans för oss som lever med hiv.

Till en början önskar jag att alla visste hur det är att berätta om att man lever hiv.

Genom att veta det så skulle man veta hur man själv skulle reagera ifall man själv får hiv, men även hur man hanterar det ifall någon man dejtar eller känner berättar.► LÄS MER: 7 viktiga framsteg i arbetet med hiv Det går inte säkert veta hur man skulle reagera, men man kan själv sätta sig in i situationen och för en stund ställa sig frågan: Om jag får hiv, hur skulle jag då reagera eller hur skulle jag vilja att folk reagerar ifall jag berättar.Vilka fördomar besitter jag? Skulle jag berätta och i så fall, varför eller varför inte?

Hiv kommer att påverka dig, men min önskan är att andras okunskap inte ska göra det?

Även nu om du inte själv lever med hiv så kan din kunskap göra dig till vardagsambassadör för de som inte kan leva öppet med hiv.

Hiv angår även dig.

Simon Blom, projektledare► LÄS MER: Kent träffade Inger som lever med hiv: Vi är som alla andra par "Det tog några år för mig att förlika mig" 2008 förändrades mitt liv, det var då jag fick min hiv-diagnos. Det tog några år för mig att förlika mig med att hiv är och förblir en del av mitt liv. När jag väl blivit vän med min diagnos och resten av mig själv i det bestämde jag mig för att leva öppet och tala om hur ett liv med hiv kan se ut. Mitt liv. Jag möter inte mycket fördomar personligen men däremot okunskap. Jag har valt att vara en sorts ambassadör men känner ibland att det är jobbigt att förmedla hiv-kunskap i alla sammanhang. Jag är bara jag, också. Samtidigt så är det viktigt för mig att spräcka de allmänna och fastrotade fördomarna som att hiv bara överförs inom de så kallade riskgrupperna. Alla människor befinner sig i riskgrupp. Jag önskar också att fler fick kunskap om att har en odekterterbar virusnivå och en välbehandlad hiv är det en nästan obefintlig risk att föra den vidare. Det talas för lite om hiv, vi får inte glömma att hiv är högst relevant även idag, 2016. Mitt liv tog inte slut, det blev bara annorlunda.

Malin Johansson, administratör och socionomstudent► LÄS MER: 9 vanliga myter om hiv – det här borde du ha koll på "Människor som inte vet vad det är blir rädda" 2005 blev jag väldigt sjuk och hamnade på intensiven. Det visade sig vara hiv. Jag har varit injektionsnarkoman i 38 år och i mina kretsar hade vi alla upplevt hiv när det kom på 80-talet. Det fanns där. Så det kändes inget märkvärdigt när jag fick mitt besked, det var skönt att veta vad det var för fel. Jag har aldrig utsatts för stigma i mitt privatliv eller i mitt yrkesliv eftersom jag alltid har varit väldigt öppen med mitt hiv, utan det är i sjukvården jag möter det.

Det är alltid det här: ”Jaha, du har hiv, hur fick du det?”

Det är sådant som de vill veta som de inte har att göra med. Jag tänker bara: ”Strunt du i det, jag är här för att jag har ont i foten!”. Men jag möter ju inte den här rädslan för att ha sex och så i mitt privatliv. Jag är gift och har barn.

Jag skulle vilja att folk pratade mer om sex, att undervisningen i skolan var bättre. Människor som inte vet vad det är blir rädda, det är inte konstigt. Jag önskar att folk visste att det är en väldigt liten risk att bli smittad av någon som vet om att den har hiv, för då medicineras den ju. Många som har hiv lever i förhållanden med en icke-smittad partner. Det funkar jättebra, men det pratas det aldrig om.

Niklas Eklund, pensionär► LÄS MER: Quiz – hur mycket kan du om hiv?

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro