ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

3 kritiserade domar från det senaste året: "Kvinnans berättelse är naiv"

Karl Enn Henricsson · 12 Dec 2018
Uppdaterad 12 Dec 2018
Fem män friades helt för inblandning i en misstänkt gruppvåldtäkt i Fittja.

Fem män friades helt för inblandning i en misstänkt gruppvåldtäkt i Fittja. Foto: Polisen


Under onsdagen ändrade hovrätten den skarpt kritiserade domen från Solna tingsrätt, där en man från en bra familj” friades för kvinnomisshandel. Metro har listat ytterligare tre kritiserade domar.

klar

Artikellänk är kopierad

1. ”Inte som man tänker sig att en våldtäkt ska vara”

En kvinna anmälde att hon hade blivit våldtagen i ett hotellrum i Stockholm i februari. En 26-årig man åtalades för våldtäkt och misshandel.

Bland bevisningen fanns blodiga lakan, och även ett vittne. Domaren och en nämndeman ville fälla 26-åringen, men han friades ändå i mars av de två andra nämndemännen.

”Det har inte varit frågan om något bråk eller slagsmål, så som man tänker sig att en våldtäkt ska vara”, ansåg den ene nämndemannen.

”Kvinnans berättelse är naiv och kan inte leva upp till verkligheten”, ansåg den andra nämndemannen.

26-åringen har hela tiden nekat till brott.

Domen har överklagats.

2. Pappa friades för ”hederstvång” – dödshoten inte tydliga nog

Pappan åtalades för grov fridskränkning mot sin 12-åriga dotter. Han skulle bland annat ha hotat henne, ofredat henne och tvingat henne till olika saker under vintern och våren. Enligt åklagaren levde familjen i en så kallad hederskultur.

Dottern berättade att hon hade hört talas om att andra kvinnor i släkten, som inte uppfört sig som ”man ska”, riskerade att dödas.

Men rätten friade pappanpå den punkten och skrev i domen att ”hot om att skada eller döda är alltså inte, enligt vad (dottern) berättat, (pappans) ord, utan slutsatser som (dottern) dragit av det han sagt om konsekvenser”

Pappan, som nekade till brott, dömdes dock för att annat fall av olaga hot.

Domen har överklagats.

3. Friades för gruppvåldtäkt i Fittjafallet

I september förra året kunde Metro avslöja att tio män misstänktes för en gruppvåldtäkt av en kvinna i en trappuppgång i Fittja i augusti 2016. Fem män åtalades mot sitt nekande för inblandning i det misstänkta övergreppet, men i december förra året friades samtliga.

”Den bevisning som åklagaren har lagt fram vid huvudförhandlingen räcker helt enkelt inte för att någon ska kunna dömas. De uppgifter som målsäganden har lämnat går inte ihop och hennes uppgifter får inte heller stöd av annan bevisning”, skrev den ansvariga domaren.

Kvinnans målsägandebiträde, advokat Elisabeth Massi Fritz, kallade den friande domen för ”en skam”.

Åklagaren överklagade först till hovrätten, men drog sedan tillbaka överklagan.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro