ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

3 myter om zikaviruset som du inte ska dela

Hugo Ewald · 5 Feb 2016
Uppdaterad 6 Feb 2016
Daniele Ferreira dos Santos och sonen Juan Pedro, som lider av Mikrocefali.

Daniele Ferreira dos Santos och sonen Juan Pedro, som lider av Mikrocefali. Foto: Felipe Dana/AP


I samband med att Världshälsoorganisationen (WHO) klassificerat zikaviruset som ett nödläge sprids många påståenden och konspirationsteorier om viruset. Här är några av de som sprids just nu, och varför de inte stämmer.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Skärmpdump/Health nut news
Foto: Skärmdump/Conspiracy club
Foto: Skärmdump/Facebook

Den 2 februari kunde nyhetsbyrån Reuters meddela att WHO klassat smittspridningen av zikaviruset som ett internationellt nödläge. Beskedet kom efter att forskare i Brasilien meddelat att de är övertygade om att de 3 700 bekräftade och misstänkta fall av en typ av hjärnmissbildning i landet är ett resultat av viruset.

Det var i maj 2015 som zikaviruset dök upp i Sydamerika. Sedan dess har det spridit sig till minst 20 länder i Latinamerika och Karibien. De flesta som drabbas märker inte av några symptom, men en av fem drabbas av den milda zikafebern som innebär feber och utslag.

Det som gjort viruset anmärkningsvärt är att det finns en länk mellan gravida kvinnor som smittats av viruset och den formen av hjärnmissbildning som kallas mikrocefali och innebär att den drabbade får mindre huvud än vad som är genomsnittligt. Zika upptäcktes redan 1947, men har tidigare bara förknippats med zikafeber och inte med mikrocefali.

I samband med virusets spridning har flera felaktiga påståenden dykt upp. Här är några av dem.► LÄS MER: S vensk mygga möjlig spridare av zika

Zikaviruset orsakas av genmodifierade myggor

Den 29 januari publicerade den otrovärdiga sajten Health nut news en artikel som påstod att zikautbrottet var ett resultat av att myggor genmodifierats för att sämre sprida sjukdomar. Som källa användes en Reddit-tråd som spekulerade i att forskning kring GMO-myggor inte var tillräcklig och att det kunde ha något att göra med zikautbrottet.

Men det finns inga belägg för att så skulle vara fallet, och alla möjliga kopplingar är inget annat än spekulationer. WHO har aldrig nämnt något om en sådan möjlighet, CNN menar att den stora spridningen är ett resultat av att länder är oförberedda på myggspridda sjukdomar och sydafrikanska Sunday Times har gått igenom flera teorier forskare har. Men ingen teori nämner något om GMO.► LÄS MER: Zika i allt fler europeiska länder

Zikaviruset orsakas av vaccin

Anti-vaccinförespråkare i främst Australien har i samband med att zikaviruset spridits kommit med påståenden om att viruset skulle ha att göra med vaccin som ges till gravid kvinnor. Det rör sig främst om en artikel med namnet “TDAP Vaccine in Pregnant Women ACTUAL Cause of Zika Birth Defects? (You Need To Read This)” som bland annat spridits av supermodellen Miranda Kerrs mamma som är en aktiv motståndare till vaccin.

Bilden som används för att illustrera artikeln skildrar två kvinnor i amerikanska Kansas, som visserligen har mikrocefali, men ingenting som tyder på att det orsakats av zikaviruset. Det har Washington post som pratat med flickornas mamma bekräftat.

I grunden bygger påståendet på att människor sammankopplat zikaviruset med vaccinet tdap som introducerades i Brasilien några månader innan det stora zikautbrottet. Vaccinet ges till gravida kvinnor för att det nyfödda barnet ska skyddas från bland annat stelkramp, difteri och kikhosta. Vaccinet ges till den gravida kvinnan eftersom nyfödda barn inte vaccineras.

TIll News.com.au bekräftar Peter Mcintyre, professor i pediatrik och barnhälsa vid Sidneys universitet, att det inte finns något samband mellan zika och Tdap-vaccin.

– Vaccinet har getts till miljontals kvinnor. Det har varit flera stora studier som jämfört hälsan hos kvinnor som fått vaccinet med kvinnor som inte fått det. De har inte hittat några tecken på missfall, missbildningar eller något av de problem som kan uppstå i samband med graviditet.  

Enligt honom är det absurt att koppla samman vaccin och zika.

– Det visar att de inte har någon som helst förståelse för vetenskapen bakom det här.► LÄS MER: Zika-virus kan spridas via sex

Rockefeller foundation står bakom Zika-viruset

Ett inlägg på sajten Conspiracy club med rubriken "The Zika Virus Was Created and Patented By The Rockefeller’s, The goal Is to kill Millions of People" har delats över 20 000 gånger. I inlägget påstås det att viruset är skapat av The Rockefeller foundation.

Det stämmer inte. Argumentet är att zikaviruset finns i registret ATCC som samlar, bevarar och tillhandahåller diverse mikroorganismer och cellodlingar för att använda i forskning. Rockefeller foundation var involverade i att först isolera viruset när det först upptäcktes i Rhesusapan 1947. Men de skapade inte viruset – snarare går det att säga att de definierade viruset.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro