ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

3 tips inför vinterkräksjukan

Malin Jansson · 11 Feb 2018
Uppdaterad 11 Feb 2018
För barn är kräkningar det vanligaste symptomet medan vuxna oftare drabbas av diarré.

För barn är kräkningar det vanligaste symptomet medan vuxna oftare drabbas av diarré. Foto: Shutterstock


Illamående, kräkningar och diarré. Det är i slutet av februari och i början av mars som vinterkräksjukan når sin topp. Det är också då som risken att drabbas är som störst – så se till att tvätta händerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Vinterkräksjuka är en av de vanligaste typerna av magsjuka i Sverige. För barn är kräkningar det vanligaste symptomet medan vuxna oftare drabbas av diarré.

Sjukdomen är som mest aktuell mellan november och april – men störst risk att drabbas brukar vara när sjukdomen når sin topp. Under vecka 3 rapporterades 128 fall till Folkhälsomyndigheten som samlar in data över antalet insjukna, veckan därpå steg antalet rapporterade fall till 167 stycken – och värre lär det bli.

Enligt Lena Sundqvist, epidemilog på Folkhälsomyndigheten, har spridningen de senaste åren varit som mest omfattande i slutet av februari i början på mars, skriver TT.

– Man vet inte riktigt varför men det kan ha att göra med det kalla klimatet som verkar gynna spridningen av viruset. Men sen är det kanske också så att befolkningen har lite lägre motståndskraft den här tiden på året och att vi spenderar mycket tid inomhus, säger hon till nyhetsbyrån.

Det är det så kallade caliciviruset som ligger bakom kräkningarna och illamåendet och enligt Folkhälsomyndighetens uträkningar var säsongen 2015-2016 en av de värsta hittills.

Viruset är mycket smittsamt och en sjuk person kan utsöndra stora mängder virus. Det smittas på olika sätt, via direkt kontakt eller indirekt kontakt med smittade personer, via mat som hanterats eller förorenats av en person som är eller nyligen varit sjuk men också via råa skaldjur eller grönsaker som förorenats med avloppsvattnet.

Andra symptom som orsakas av sjukdomen är magont, feber, huvudvärk och muskelvärk. Om du fått vinterkräksjukan är det vanligast att du är sjuk i 1-3 dygn – vissa personer drabbas dock inte även om de blir utsatta för viruset vilket troligtvis beror på en medfödd motståndskraft.

pil
3 tips vid vinterkräksjuka

1. Det är viktigt att återställa kroppens vätskebalans genom att dricka mycket. Det mest effektivaste sättet att få i sig vätska är att dricka lite i taget och ofta. Vid mycket kräkningar och diarréer förlorar kroppen både vätska och salter. Bra kan då vara att få i dig någon form av vätskeersättning. Om ditt barn inte gillar vätskeersättning – se bara till att han eller hon får i sig något han eller hon gillar.

2. Undvik att smitta andra genom att tvätt händerna med tvål och vatten. Extra viktigt är detta före måltider och efter toalettbesök. Handsprit är inte tillräckligt eftersom det inte biter på viruset. För ställen där många samlas – använd flytande tvål och pappershanddukar.

3. Det är inte bara för att du själv inte ska bli smittad som hygienen är viktig – utan också för att inte smitta andra. Var extra noga med din personliga hygien och laga heller inte mat åt andra. Stanna hemma från arbete, skola eller andra aktiviteter minst ett dygn efter att du blivit helt symptomfri. För barn gäller två dygn.

Källa:  Källa: Vårdguiden

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro