ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

3 tips: Så blixtstartar du din affärsidé

Kristian Borglund · 17 Aug 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Marcus Carlsson satsade på sin idé och lyckades.

Marcus Carlsson satsade på sin idé och lyckades. Foto: Peter Brinch


klar

Artikellänk är kopierad

Har du en affärsidé som ligger och gror under ytan? Gör något åt det på en gång. Metro har tipsen för att blixtstarta dina drömmar.

Marcus Carlsson jobbade som fotograf när han fick idén till en egen produkt.Till skillnad från att lägga idén åt sidan – som många av oss reflexmässigt ofta gör – valde han att trampa gasen botten.

Marcus Carlsson hade aldrig gjort en egen produkt förut, och visste ingenting om produktion av ergonomiska produkter, materialval, tillverkning, distributionskanaler och återförsäljarnätverk.Men han visste att han drabbats av musarm och provisoriskt löst detta genom att stötta sin handleder med två snusdosor – och ur detta fött idén till "Ergopucken".

Han satsade fullt ut. Fotografkarriären lade han på hyllan så länge.

Med laserfokus grävde han fram relevant, nödvändig information.– Internet är fantastiskt. Jag sökte upp fabriker, tittade på material, besökte företag i Stockholm, klämde och kände och letade upp de största distributörerna i Sverige och ställde en massa frågor.

För att få ut sin produkt på marknaden så snabbt som möjligt lät han ingenting dra ut på tiden:– När en leverantör sa att de skulle återkomma, ringde jag tillbaka inom 2-3 dagar om de inte hade hört av sig. Det är viktigt att ligga på om man vill få resultat.

Ett halvår tog det för Marcus Carlsson från idé till etablerling på marknaden. Kanske går det ännu snabbare för dig?

Marcus 3 tips

Tappa aldrig fokus"Se till att jobba utifrån en detaljerad affärsplan, som innehåller de olika delar som behöver sättas på plats för att produkten ska kunna etableras på marknaden. Varje vecka gör jag sedan en lista på vad som ska göras under veckan. Sedan fokuserar jag på den planen.”

Lös problem snabbt"Man kan aldrig luta sig tillbaka och tro att allt ska gå som det ska. Det är normalt att det uppstår oväntade problem längs vägen, särskilt när du är ute på okänd mark. Att lyckas förverkliga sin idé handlar mycket om förmågan att snabbt hitta alternativa lösningar.”

Ta hjälp"Jag sökte upp investerare som förutom budgetkapital kan dela med sig affärskunnighet, vilket är användbart i samband med exempelvis förhandlingar med leverantörer. Investerare som har erfarenhet från din bransch kan även ge dig mer specifika värdefulla råd och kontakter."

klar

Artikellänk är kopierad

Kristian Borglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro