ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

3 tips: Så klarar du en katastrof

Simon Krona · 16 Nov 2017
Uppdaterad 4 Jan 2019

Hur förbereder man sig på saker som nästan aldrig händer? Här är tre tips från journalisten och författaren Anna-Maria Stawreberg som har skrivit en bok om prepping” – att vara förberedd på olika katastrofscenarion.

klar

Artikellänk är kopierad

Strömavbrott, jordbävningar, översvämningar, terrorattentat, invasioner, fallerande mobilnät, bankkort som slutar fungera. Listan på stora och små katastrofer kan göras lång.

De som aktivt håller sig förberedda inför dessa kallas preppare. Och de blir allt fler, enligt Anna-Maria Stawreberg som har skrivit boken ”Prepping – att hoppas på det bästa, men förbereda sig på det värsta”.

– De experter jag har pratat med i arbetet med boken säger att omvärlden faktiskt är lite skakigare i dag än för fem till sju år sedan. Det i kombination med att vi på 90-talet sålde av alla våra reservlager av mat i Sverige gör att vi behöver vara förberedda, säger hon.

Sedan länge finns en rekommendation från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, om att ha mat och andra förnödenheter hemma så att det räcker för åtminstone tre dygn.

Anna-Maria Stawreberg visar upp sitt källarförråd där hon förvarar en vattendunk, tonfiskkonserver, chiafrön, torkade aprikoser och andra matvaror. En del preppare går betydligt längre än så.

– En del har mat hemma för ett år. Det kanske är en viss överdrift. Eller så är det inte det. Det får man avgöra själv, säger Anna-Maria Stawreberg.

Hur mycket har tv-serier och filmer med zombie- och apokalypstema påverkat preppingrörelsen?

– Bra fråga! Jag har pratat med flera preppare om det här, och många säger att zombies är som en metafor för all samlad skit i hela världen. Ingen tror på riktigt att det kommer komma ett gäng zombies, men förbereder man sig på det så klarar man allt. Jag tror säkert att de här filmerna och serierna går hand i hand med intresset för prepping.

pil
Så klarar du dig genom en katastrof

1. Bunkra upp med förnödenheter så att det räcker för 72 timmar

– När det gäller maten, försökt tänka på att ha saker som är gott, som håller länge och som inte kräver så mycket tillagning.

Exempel: tonfiskkonserver, torkad frukt, nudlar, kex, makrillkonserver, räkost, havremjölk, ris, pasta.

2. Tänk igenom olika scenarion

– Om till exempel mobilnätet lägger ner och det händer något som gör att vi behöver samlas någonstans i familjen: var ska vi samlas? Vem ska hämta barnen? Ska barnen ta sig hem själva? Se till att ha en sådan plan redo.

3. Ha en radio hemma

– Att ta del av nyheterna är jätteviktigt så att man vet vad som händer. Om internet lägger ner och vi inte får hem någon tidning – hur får vi då reda på nyheterna? Då är det ju P4 som gäller. Då behöver man en radio med batterier eller en gammal hederlig vevradio.

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro