ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

30 000 ensamkommande flyktingbarn innan årets slut

Ida Gustafsson · 20 Okt 2015
Uppdaterad 21 Okt 2015
Fotbollsträning på Rissne IP för nyanlända flyktingar

Fotbollsträning på Rissne IP för nyanlända flyktingar Foto: Lars Pehrson / SvD / TT


Prognosen för ensamkommande flyktingbarn höjs nu av Migrationsverket. Den tidigare prognosen på 12 000 väntas bli 30 000 innan årets slut.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var SVT som först rapporterade om den mer än fördubblade prognosen. Antalet ensamkommande flyktingbarn väntas öka från 12 000 till 30 000 innan årets slut. Anledningen till omräkningen beror på den långvariga konflikten i Afghanistan samt att situationen förvärrats för de afghanska flyktingar som befinner sig i Pakistan eller Turkiet. 

I samband med höstens flyktingkris har många kommuner Lex Sarah-anmält sig själva till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, eftersom de anser att de inte har de resurser som behövs för att kunna ta emot det stora antalet flyktingbarn, rapporterar SVT. 

► LÄS MER: Migrationsverket når rekordsiffra

Samtliga instanser, såsom Migrationsverket och socialjouren, jobbar med full kapacitet, men på grund av det stora trycket tar processerna med mottagandet av flyktingarna längre tid. 

– Det innebär att många blir kvar längre än vad som är planerat. Det påverkar oss som jobbar här, och vi ser att många av de barn som har kommit med god energi går ner sig efter några dagar. Det uppstår såklart frustration ju längre tiden går, säger Matilda Brinck-Larsen, som är chef för ett transitboende i Göteborg till SVT. 

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro