ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

30 böcker du inte får missa under bokrean 2019

Linnea Bergman · 16 Feb 2019
Uppdaterad 26 Feb 2019
Bokrean är här. Metro hjälper dig att sålla i högarna av böcker som snart tornar upp sig.

Bokrean är här. Metro hjälper dig att sålla i högarna av böcker som snart tornar upp sig. Foto: TT.


Alla bokälskares årliga högtid är snart här. Oavsett om du klickar hem dina fynd eller botaniserar i bokhandeln tisdag 26 februari kommer här några av guldkornen du inte vill missa från bokrean 2019.

klar

Artikellänk är kopierad

Under bokrean kan alla boknördar shoppa loss. Här är fem romaner att kika lite extra efter. Foto: Respektive förlag/Shutterstock.
Under bokrean kan alla boknördar shoppa loss. Här är fem romaner att kika lite extra efter. Foto: Respektive förlag/Shutterstock.

Romaner

Aednan – Linnea Axelsson

En berättelse om två samiska familjer från 1900-talets början fram till i dag. En vacker och storslagen tegelsten till diktsamling som tilldelades Augustpriset 2018.

Solidärer – Anna Jörgensdotter

En bok som växlar mellan Sverige på 30-talet och spanska inbördeskriget. Om Ingemar som väljer att resa till Spanien som frivillig, och Klara, som blir kvar i Gävle utan att veta att hon väntar deras ofödda barn.

Den underjordiska järnvägen – Colson Whitehead

En bok om den 16-åriga slaven Cora som flyr från ett bomullsplantage i Georgia. Genom enskilda öden skildrar Colson Whitehead strukturerna bakom slavhandeln och dess brutalitet. Vinnare av Pulitzerpriset 2017.

Finna sig – Agnes Lidbeck

Anna blir mamma och hennes nya situation känns frustrerande. Med tiden skaffar hon sig en älskare. En avskalad debutbok som undersöker olika kvinnoroller, alltifrån att vara åtråvärd, till mamma och vårdande.

Exit väst – Mohsin Hamid

Den självständiga Nadia och Saeed blir förälskade, men mycket skiljer dem åt. En bok om vår tids migration som tar sin utgångspunkt i livet i det nya hemlandet. Nominerades till Man Booker-priset 2017.

En bok kan ge möjlighet att dyka ner i ett människoöde. Foto: Respektive förlag/Shutterstock.
En bok kan ge möjlighet att dyka ner i ett människoöde. Foto: Respektive förlag/Shutterstock.

Verkliga öden

Bränn alla mina brev – Alex Schulman

Författaren och kolumnisten Alex Schulman går till botten med vreden han bär på och hamnar flera generationer bakåt i tiden. Han nystar i sin mormors otrohetsaffär med Olof Lagercrantz, och hittar häftig passion och en ihållande vrede.

Till minne av en villkorslös kärlek – Jonas Gardell

Ett porträtt av Jonas Gardells mor, Ingegärd Rasmussen. Om en excentrisk frikyrkodotter född på 1920-talet och hennes livsresa, med allt från den starka viljan att forma sitt eget liv fram till demensen på slutet av livet.

Ett jävla solsken ­– en biografi om Ester Blenda Nordström

Den sanna berättelsen om en nydanande journalist som slet som piga på en bondgård under falsk identitet, levde ett halvår med saker i Lappland och reste med migationer till Amerika. Biografin fick Augustpriset 2017 för Årets svenska fackbok.

Himla – en roman om gåtan Hilma af Klint – Anna Laestadius Larsson

Konstnären Himla af Klint (1862-1944) har fått ett uppsving på senare år. Anna Laestadius Larsson porträtterar en person som i hemlighet målade gigantiska målningar och som var missförstådd både av sina närmaste och av sin samtid.

Min historia – Michelle Obama

För den som är nyfiken på den forne presidentfrun Michelle Obama är den här boken ett litet guldkorn. I självbiografin får vi följa hennes resa från Chicagos South Side, in i företagsvärlden och som kämpe för kvinnors och flickors rättigheter världen över.

Det finns gott om klassisk litteratur att fynda under bokrean. Foto: Respektive förlag/Shutterstock.
Det finns gott om klassisk litteratur att fynda under bokrean. Foto: Respektive förlag/Shutterstock.

Klassiker

Emma – Jane Austen

Den unga överklasskvinnan Emma leker äktenskapsmäklerska och förväxlingarna avlöser varandra. I den här klassiska romanen från 1816 blir skildringen av de mänskliga relationerna aldrig daterade.

En fördämning mot Stilla havet – Marguerite Duras

En av Frankrikes mest klassiska författare tar avstamp i sin egen uppväxt i nuvarande Vietnam. En ensamstående mor kämpar tillsammans med sina två barn för att överleva på sina risodlingar som ligger alldeles för nära havet och varje år blir översvämmade. Om fattigdom, rasism och ungas första smak av sin egen sexualitet.

Madame Bovary – Gustave Flaubert

Emma gifter sig men blir snabbt uttråkad och börjar förakta sin man. I stället flyr hon in i relationer med älskare och in i sina romaner. 1800-talsklassiker med ett exakt, poetiskt språk.

Samlade dikter – Edith Södergran

Stifta bekantskap med en av de klassiska svenska poeterna. Edit Södergrans vackra och smärtsamma rader som passar och kan ge nya perspektiv åt varje ny fas i livet.

Radetzkymarschen – Joseph Roth

En mastig och klassisk släktkrönika som skildrar tre generationer av familjen Trotta i Österrike-Ungern. Parallellt med släktens öden får vi följa hur det habsburgska riket börjar vittra sönder.

Några tips på böcker för dig som vill lära dig någonting nytt. Foto: Respektive förlag/Shutterstock.
Några tips på böcker för dig som vill lära dig någonting nytt. Foto: Respektive förlag/Shutterstock.

Fackböcker

Sidenvägarna – en ny världshistoria – Peter Frankopan

I den här boken ifrågasätts västvärlden som världens centrum. I stället lyfts öst fram som platsen där den mänskliga civilisationen tog sin början: religioner föddes, handel skedde och idéer spreds. Följ med på en historisk resa som ritar om vår världsbild.

Aktier – tre steg till ekonomiskt oberoende – Ola Lauritzon

Ekonomiskt oberoende är något som många drömmer om men få lyckas med. Ola Lauritzon ger tipsen som ska hjälpa dig på vägen, och lär dig samtidigt de bästa tipsen när du handlar med aktier.

Naturlära – Lars Lerin

En riktigt snygg coffee table-book att bläddra i och förundras av. Naturnära akvareller varvas med betraktelser och dagbokcitat tillsammans med citat från alltifrån August Strindberg till Harry Martinsson. Augustpriset i klassen fackbok 2014.

Om tyranni: tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet – Timothy Snyder

Efter presidentvalet i USA där Donald Trump valdes som president skrev historikern Timothy Snyder en stridsskrift. Med den här lilla handboken hjälper Snyder oss att med hjälp av historiska lärdomar förhålla oss till vår samtid och hoten mot den moderna demokratin.

Konsten att ta hand om ett dödsbo – Susanne Lj Westergren

En bok som du inte visste att du behövde förrän sorgen plötsligt är här. En guide över allt det praktiska som ska styras upp, mitt i en svår situation där en människa är borta och ett hem ska tömmas.

Fem olika sätt att uppleva spänning i bokform. Foto: Respektive förlag/Shutterstock.
Fem olika sätt att uppleva spänning i bokform. Foto: Respektive förlag/Shutterstock.

Deckare och thrillers

Silvervägen – Stina Jackson

För tre år sedan försvann Lelles 17-åriga dotter. Sedan dess tillbringar han nätterna med att köra bil från Skellefteå, förbi Arvidsjaur och Arjeplog ändå upp till den norska gränsen, på den så kallade Silvervägen. Psykologisk spänningsdebut om en ort där alla känner alla. Blev utsedd till årets svenska kriminalroman 2018.

Gräns – John Ajvide Lindqvist

Trolldramat Gräns fick hela sex Guldbaggar, bland annat för bästa film i januari i år. På bokrean återfinner du kortromanen som filmen bygger på. Möt den skickliga tullarbetaren Nina som kan lukta sig till skuld och skam och hennes möte med den mystiske resenären Vore även i textform.

Lazarus – Lars Kepler

Alla Kepler-älskare kan här njuta av sjunde boken om kriminalkommissarien Joona Linna. En gravskändare och trofésamlare hittas död i en lägenhet och i hans frysbox hittas ett makabert fynd.

Husdjuret – Camilla Grebe

Polisen Malin återvänder till sin hemby Ormberg i Södermanland när en gammal mordutredning öppnas upp på nytt. Psykologisk spänning med en klaustrofobisk känsla. Fristående fortsättning på Älskaren från huvudkontoret. Tilldelades priset Glasnyckeln 2018 och priset Årets bästa kriminalroman 2017.

De vänsterhäntas förening – Håkan Nesser

Två av Nessers figurer, kommissarierna Van Veeteren och Barbarotti gör här ett kärt återbesök, för första gången i samma bok. Humor och mörker blandas i en historia som inleds när några elever i en småskola bildar en förening och fortsätter med ett pensionat som brinner ner flera årtionden senare.

Några av de barn- och ungdomsböcker att hålla utkik efter under årets bokrea. Foto: Respektive förlag/Shutterstock.
Några av de barn- och ungdomsböcker att hålla utkik efter under årets bokrea. Foto: Respektive förlag/Shutterstock.

Barn- och ungdomsböcker

Mamma Mu bygger koja – Jujja Wieslander, Sven Nordqvist

Mamma Mu och Kråkans äventyr har trollbundit barn sedan 90-talet. Nu når berättelserna om kon som vill prova på saker som människor gör ut till en ny generation barn. Ålder: 3-6 år.

Fantastiska fakta om djur från förr – Maja Säfström

Fantasieggande illustrationer som får både barn och vuxna att le och lära sig en massa nytt om alla möjliga varelser som levt på den här planeten tidigare. Humor och stor aha-faktor. Uppföljare till ”Fantastiska fakta om djur”. Ålder: 3-6 år

Flyg! Sa Alfons Åberg – Gunilla Bergström

Alfons Åberg börjar leka, fast han egentligen vill vara vuxen och seriös som sin pappa. Men den här dagen lockas pappa med in i leken. Om ditt barn inte stiftat bekantskap med Alfons än kan det här vara tillfället för det. Ålder: 3-6 år

Godnattsagor för rebelltjejer – Elena Favilli och Francesca Cavallo

En chans för unga tjejer att hitta förebilder som inte är prinsessor. I stället är boken fullproppad med hundra berättelser om kvinnor som gått sin egen väg och blivit alltifrån författare till astronauter, rappare, boxare och politiska ledare. Ålder: 9-12 år.

Agnes Cecilia – en sällsam historia – Maria Gripe

14-åriga Nora är föräldralös och flyttar in i en ny bostad med sin fosterfamilj. Snart börjar mystiska saker hända. Saker som både hjälper Nora att bearbeta sorgen efter föräldrarna och hitta sig själv. En modern svensk ungdomsklassiker från 1981. Ålder: 12-15 år

Fotnot: Utbudet av böcker ser olika ut hos hos de olika aktörernas bokreor. Det är inte säkert att böckerna vi tipsar om här finns på alla bokreor.

LÄS MER
Semestra vid mordplatserna i din favoritbok
klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro