ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

30 kvinnor grundade Madagaskar

Aron Andersson · 21 Mar 2012
Uppdaterad 21 Mar 2012

Foto: Themba Hadebe / Scanpix


Madagaskar grundades av 30 kvinnor. Det visar ny DNA-analys av ursprungsbefolkningen.

klar

Artikellänk är kopierad

För 1 200 år sedan koloniserades Madagaskar. Tidigare var uppfattningen att så skedde när handelsmän flyttade dit, ännu tidigare. Men enligt ny forskning kan ursprungsbefolkningens DNA spåras till 30 kvinnor. – Vi föreslår en koloni bestående av en väldigt liten grupp indonesiska kvinnor, runt 30 stycken. Men vi antar också att det var åtminstone några indonesiska män med. För tillfället vet vi inte hur många, säger Murray Cox, forskninggruppens ledare, till Discovery News.

Han har tillsammans med sina kollegor från Massey University på Nya Zeeland undersökt DNA från 2745 individer på olika öar i Indonesien. Sedan har resultaten jämförts med DNA-prover från ursprungsbefolkningen på Madagaskar.

En analys indikerar att blott 30 kvinnor ligger till grund för hela befolkningen på Madagaskar. – Den lilla mängden indonesiska kvinnor motsvarar en enda båtlast resenärer, säger Murray Cox.

Kvinnorna måste ha rest 800 mil för att komma till Madagaskar, en väldigt tidskrävande resa på den tiden. Ön är den fjärde största i världen och en av de sista platser som befolkades.

Arkeologer har hittat föremål som pekar på att människor redan för 2 000 år sedan besökte Madagaskar, men de bosatte sig aldrig.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro