ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

30 miljarder full- proppade ipod

TT · 18 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Kille spelar data datorspel

Kille spelar data datorspel Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Under fjolåret producerades hisnande 487 miljarder gigabyte digital information — bilder, filmer, mejl, bloggar och register — världen över. Det motsvarar 30 miljarder fullproppade ipod touch-spelare och är 73 procent mer än 2007.

- Utvecklingen är explosionsartad, i princip är det omöjligt att hejda lavinen, säger Per Ottosson, Sverigechef på det globala IT-bolaget EMC, till TT.

Det är på EMC:s uppdrag som analysföretaget IDC räknat fram 2008 års digitala informationstillväxt. För att komma fram till siffran 487 miljarder gigabyte har analytikerna spårat produkter som kan tänkas tillverka digital information som kameror, larm, videoövervakning och datorer och räknat på hur mycket de får ur sig under ett år samt räknat in hur många nya som säljs. Till detta har lagts företags och privatpersoners produktion av digitala material — allt från kundregister till bloggar, filmer, digital tv och hemsidor.

I stora hallar

- Nu och fram till 2011 kommer 70 procent av informationen att tillverkas av privatpersoner men hanteras och lagras av företag. De bolag som kan hantera informationen på ett bra sätt, både när det gäller integritet och sökbarhet, är morgondagens vinnare, säger Ottosson.

Mejl, bilder, filmer och annan information lagras på tätt sittande hårddiskar i jättelika datahallar världen över, hallar som kräver enorma mängder ström och bidrar till den globala uppvärmningen. Även om du har en rejäl hårddisk hemma är sannolikt delar av ditt informationsflöde parkerat i en sådan hall, åtminstone om du har internetkontor hos en bank eller konto hos till exempel Google, Facebook, My Space, Hotmail eller Yahoo.

- Hallarna är vanligast i USA men även i Sverige finns tusentals, ofta placerade i bergrum. Bland annat svenska banker och telebolag lagrar sin data här, berättar Ottosson.

Dubblas

Ett skäl till att informationsmängden ökar är att vi är dåliga på att radera och kasta gammal information. Smarta tekniska lösningar som kan sortera bort eller komprimera information lär bli hårdvaluta inom en snar framtid.

IDC spår att världens totala digitala informationsmängden kommer att fördubblas var 18:e månad.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro