ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

30-tal sjukskrivna spritsmugglare fast i kontroller

Evelina Olsson · 7 Maj 2014
Uppdaterad 7 Maj 2014

På knappt två månader har Försäkringskassans personal identifierat 32 personer som misstänks smuggla sprit för att dryga ut sin ersättning. En av de stoppade är en heltidssjukskriven man som försökte föra in närmare ett ton alkohol.

klar

Artikellänk är kopierad

Bilden är från ett annat tillfälle.
Bilden är från ett annat tillfälle.Foto: TT

– Självklart har även sjukskrivna personer rätt att åka utomlands och handla alkohol, de som är av intresse för oss är sådana som åker regelbundet och som handlar väldigt stora mängder, säger Peter Fausö, chef för Försäkringskassans enhet för kontroll och återkrav i Skåne.

Införselkontrollerna har ägt rum i huvudsak i Helsingborgs hamn men också vid Lernacken i Malmö. Bara under perioden 22 februari till 16 april rapporterades 32 misstänkta alkoholsmugglare som varit antingen sjukskrivna eller haft aktivitetsstöd från Försäkringskassan, visar myndighetens senaste kontrollrapport.

I flera ärenden framgår det att de stoppade personerna varit heltidssjukskrivna med sjukdomar och symptom som mer eller mindre hindrar dem från att utföra sådana uppgifter som en resa innebär. Flera av de stoppade lider enligt sina sjukintyg av social fobi och klarar inte av att träffa människor. En man, som färdades med buss, uppger att han lider av panikångest om han har människor omkring sig. En annan busspassagerare är sjukskriven då hon lider av ångest och uttalad social fobi med panikattacker. 

– Informationen lämnas över till personernas handläggare som får titta närmare på ärendet och på det medicinska underlag som finns. Detta kan sluta med att ersättningen lämnas oförändrad eller minskas och i vissa fall kan det bli tal om helt indragen ersättning, säger Fausö. 

Ytterligare en kvinna ska enligt sitt sjukintyg lida av så svårt diskbråck att hon har svårt att sitta, trots detta ska hon enligt egna uppgifter ha färdats i bil i fyra dagar. Flera av de stoppade har även innehaft rollen på chaufförer ombord på bussar, trots att de varit sjukskrivna på heltid eller uppburit aktivitetsstöd. 

Flera av personerna har även tidigare rapporterats och i något fall även dömts för alkoholsmuggling.

– Den stora mängden människor med ersättningar sköter sig, men det finns alltid undantag och det är vårt jobb att se till att dessa inte ska vara kvar i systemet. Ersättningarna ska inte finansiera alkoholsmuggling, säger Fausö.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro