ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

30 talibaner dödade i hårda strider

Stockholm TT · 22 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Händelserna pekar mot att "betydande strider" sannolikt är att vänta i området de närmaste månaderna, sade en talesman för den USA-ledda alliansen på onsdagen.

Talibanrebellerna opererar nu i större grupper och "slåss hårt" mot de säkerhetsstyrkor som satts in i södra Afghanistan, sade överste Tom Collins till medierna i huvudstaden Kabul. Offensiven mot talibanerna sker framförallt i provinserna Helmand, Uruzgan, Zabul och södra Kandahar - det området där talibanrörelsen föddes.

Omkring 3 300 brittiska soldater är upptagna med att stödja den afghanska armén. En brittisk officer säger till AFP att hans styrka, som nyligen placerades ut i området, har mött hårdare motstånd från talibanerna än vad britterna väntat sig.

I tisdags kväll dödades ett 20-tal talibankrigare i Helmandprovinsen, enligt en afghansk general. Under onsdagen dödades ytterligare tio i andra sammanstötningar i Uruzganprovinsen, detta enligt ett uttalande från den USA-ledda alliansen.

I östra Nangarharprovinsen miste sex civila livet i ett bombattentat mot en bränsletransport. Talibanerna misstänks ligga bakom dådet.

Därtill dödades tre afghanska poliser av alliansens soldater i grannprovinsen Kunar sedan poliserna inte stannat vid en vägspärr.

Sedan offensiven mot rebellerna inleddes i mitten av maj ska över 90 talibaner ha mist livet.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro