ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

300 kvinnor hotas på jobbet – varje dag

Ola Gustafsson · 4 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Synnöve Gottberg Norrman blev misshandlad när hon träffade en klient under sin lunch. 

Synnöve Gottberg Norrman blev misshandlad när hon träffade en klient under sin lunch. 


klar

Artikellänk är kopierad

300 kvinnor utsätts för våld och hot varje dag – på jobbet.– Det har skett en mar­kant ökning, säger brottsforskare Klara Hradilova Selin på Brottsförebyggande rådet, Brå.Hot och våld mot kvinnor i arbetslivet blir allt vanligare. Enligt en ny rapport från Brå är det till och med vanligare att kvinnor misshandlas i deras yrkesutövning än i en nära relation.

I en offerundersökning från SCB säger fyra procent, vilket motsvarar cirka 100 000 kvinnor, att de utsatts för yrkesrelaterat hot eller våld,  en ökning med en tredjedel sedan 1998 och en tredubbling sedan början av 80-talet.

De mest utsatta yrkena är socialsekreterare, kurator och vård- eller kassapersonal. En ännu ej publicerad undersökning från Akademikerförbundet SSR visar också att situationen har blivit värre. Där säger var fjärde socialsekretare att de hotfulla situationenerna har blivit värre de senaste två åren.

En förklaring till det ökade våldet är, enligt en nordisk rapport från Nordisk Tidskrift for Kriminalvidenskab, nedskärningar av personalen och ökad press på de anställda.

Andra förklaringar kan vara att anmälningsbenägenheten har ökat och en förändring av vilka brott som rapporteras i så kallade offerundersökningar.

Misshandlad på lunchen

VÅLD. Socialsekreteraren Syn­növe Gottberg Norrman, 38, är ett av offren för det ökade våldet mot kvinnor. Under en lunch träffade hon en klient som oprovocerat misshandlade henne.– Mitt i en mening blir hon arg och slår mig i ansiktet, säger hon.

Hon tvingades fly in till en Icabutik och gömma sig i ett kylrum.

Trots misshandeln har Syn­növe Gottberg Norrman inga funderingar på att sluta som socialsekreterare.– Klart man är mer försiktig. Nu lunchar vi alltid två och två.

Hon tycker att det är viktigt att göra en riskinventering på arbetsplatsen och att ha kurser i hur man ska hantera arbetsplatsvåld.– Sedan måste det vara okej att säga att man är rädd på arbetsplatsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro