ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

300 miljoner kronor till skånsk elektronik

Anders Frick · 18 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Lars Tilly, forskningschef på Ericsson Mobile Platforms, Gunilla Jönsson, rektor på Lunds tekniska högskola och Per Eriksson, generaldirektör på Vinnova. 

Lars Tilly, forskningschef på Ericsson Mobile Platforms, Gunilla Jönsson, rektor på Lunds tekniska högskola och Per Eriksson, generaldirektör på Vinnova.  Foto: Anders Frick


Ericsson och Vinnova satsar på forskningscenter

klar

Artikellänk är kopierad

FORSKNING. Nu satsar telekomindustrin och statliga Vinnova tillsammans 300 miljoner på två nya industriella forskningscentrum i Lund. Satsningen görs i samarbete med bland andra Ericsson, Sony Ericsson, ABB och de tekniska högskolorna i Blekinge och Lund.Kiseldesign och mjukvaruutveckling för inbäddade system är i fokus för de två forskningscentrum som under de tio år framöver kommer att drivas med bas på Lunds tekniska högskola, i närheten av företagen.– Vi har sålt närmare en och en halv miljard ASIC-kretsar, och detta är möjligt tack vare den kompetens som LTH under de senaste tjugo åren har byggt upp, säger Lars Tilly, forskningschef på Ericsson Mobile Platforms.

Satsningen är en del i Mobile Heights, ett tekniskt kluster kring trådlös kommunikation och mobila tjänster som nu håller på att skapas i Skåne. Vinnova ser satsningen som livsviktig för att Sverige ska kunna hävda sig inom dessa områden framöver.– Den globala ekonomi som växer fram är kunskapsbaserad och över hela världen görs stora forskningar på forskning och innovation. Till och med Danmark är på väg förbi oss, sett i procent av BNP, säger Per Eriksson, generaldirektör på Vinnova.

Rent konkret så kommer varje forskningscentrum att sysselsätta mellan 15 och 20 doktorander, och ett antal doktorer. Förhoppningen är att hela satsningen på Mobile Heights på sikt ska ge drygt tusen jobb i regionen.– Har vi inte tillgång till toppkompetens så kan inte vi som företag satsa här i längden, säger Mats Lindoff, teknisk chef på Sony Ericsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Frick
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro