ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

335 000 riskerar förlora a-kassan

Anders Göransson · 30 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

• Har ännu inte betalat avgiften • Fackförbunden oroade

klar

Artikellänk är kopierad

LÄMNAR. Avhoppen från a-kassan ser ut att fortsätta. Enligt nya siffror har 335 000 medlemmar ännu inte betalat januariavgiften.Den 1 april, på söndag, utesluts de automatiskt.

Sedan valet i september och beskeden om höjd a-kasseavgift har cirka 106 000 personer aktivt sagt upp sitt medlemskap i a-kassan. Men betydligt fler släpar efter med betalningen, enligt siffror från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) från mitten av mars.Hur många av dem som planerar att gå ur a-kassan är mycket osäkert. I IF Metalls a-kassa är det 42 700 personer, motsvarande 12 procent av medlemmarna, som inte har betalt. – Jag känner viss oro för att kanske hälften av dem går ur. De andra betalar nog, säger IF Metalls kasseföreståndare Åke Ljunggren.

Hans kollega på Kommunal, Krister Johansson, noterar att 76 800 av hans medlemmar, 13 procent, inte har betalt. Men enligt honom är sena betalningar vanliga.– De flesta av dem kommer att betala. Hur många som lämnar vet vi först en bit in i april, säger han.Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att regeringen noga följer utvecklingen.– Det har inte varit några problem att vara med i a-kassan när man betalat väldigt lite för att få ett mycket generöst stöd och notan har skickats till skattebetalarna. Nu har vi synliggjort lite mer att arbetslöshet kostar och då ser vi reaktioner, säger han till TT.

Regeringen planerar att göra medlemskap i a-kassan obligatoriskt. En utredning om detta tillsätts inom kort.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro