ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

35 miljoner datorer dumpas på tippen i år

Kristoffer Rengfors · 23 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Här hamnar 35 miljoner datorer bara i år enligt en ny rapport från Gartner. 

Här hamnar 35 miljoner datorer bara i år enligt en ny rapport från Gartner.  Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Antalet datorer som är i användning jorden runt har nu passerat en miljard. Och den siffran beräknas bli dubbelt så hög år 2014, det redovisar analysfirman Gartner i en ny rapport.Med datorer räknas då vad som kallas för en PC, en "Personal Computer". Under 2008 räknar Gartner med att 180 miljoner datorer kommer att bytas ut på jorden. Många kommer säljas vidare, vissa kommer plockas ner i delar men de allra flesta kommer bara att hamna på soptippar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. – Vi räknar med att cirka 35 miljoner datorer kommer att dumpas på soptippar med väldigt liten hänsyn till hur mycket gifter de innehåller, säger Gartneranalytikern Meike Escherich till Reuters.

58 procent av den miljard datorer som nu används på jorden kommer från vad Gartner kallar för "mogna marknader". Men den allra största ökningen av datorer väntas ske i utvecklingsländer under de närmaste åren.– Penetrationen på nya marknader drivs av den explosiva expansionen av bredband och mobila nätverk tillsammans med de sjunkande priserna på datorer och den numera allmänt accepterade synen på PCn som ett nödvändigt redskap, säger George Shiffler, forskningschef på Gartner, till Reuters. 

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro