ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

350 tidningar i gemensam protest mot Trumps mediaattacker

Filip Joelsson · 16 Aug 2018
Uppdaterad 16 Aug 2018
Närmare 350 tidningar protesterar mot Donald Trumps uttalanden om media.

Närmare 350 tidningar protesterar mot Donald Trumps uttalanden om media. Foto: IBL


"Journalister är inte fienden". Så lyder rubriken på tidningen Boston Globes ledarsida idag, som tillsammans med flera hundra amerikanska tidningar på torsdagen går ut i ett gemensamt upprop mot Donald Trumps attacker mot den fria pressen.

klar

Artikellänk är kopierad

Tidningen Boston Globe står för initiativet till dagens koordinerade protest mot president Donald Trump, och dennes kritiska uttalanden mot media.

”En central pelare av president Trumps politik är ett fortsatt angrepp på den fria pressen. Journalister klassas inte som amerikaner, utan snarare som ”folkets fiende”, skriver tidningen på sin ledarsida.

”Fake news”

Donald Trump har vid upprepade tillfällen sedan han tillträdde som president attackerat amerikanska medier och beskyllt dem för att syssla med ”fake news”, som han själv kallar det.

Inte sällan riktar Trump kritik mot medier som kritiserar honom, och vid ett flertal presskonferenser har presidenten vägrat svara på frågor, och i stället beskyllt journalister för att ägna sig åt falska nyheter.

I den koordinerade motattacken mot Trumps retorik påpekar många tidningar på sina ledarsidor att kritiska nyheter inte är detsamma som falska nyheter. En del liknar Trumps metoder med att underminera förtroendet för journalistiken med hur det ser ut i korrupta regimer, där staten går in och kontrollerar vad som skrivs.

”Farligt för demokratin”

”Att insistera på att sanningar du inte gillar är ”falska nyheter” är farligt för demokratins livsnerv. Och att kalla journalister folkets fiende är rent av farligt”, skriver The New York Times på ledarplats under torsdagen.

Närmare 350 tidningar i USA publicerar liknande ledare under dagen.

Det är dock inte alla tidningar som är med på protesttåget. Konservativa Wall Street Journal har till exempel i stället tagit ställning mot tilltaget, och skriver att ”Trump har lika stor rätt till yttrandefrihet som sina motståndare i medierna”.

Vita Huset har på tordagseftermiddagen ännu inte kommenterat massprotesten.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro