ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

36-åring slet upp dörren på planet

Petter Sundsten · 17 Jul 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

FLYGTILLBUD. Planet med 50 passagerare rullade ut från Arlanda för att flyga till Åbo.Då blev den narkotikapåverkade 36-åringen galen. Han försökte bryta sig in till cockpiten – och öppnade kabindörren så att skyddsrutschkanan utlöstes.– I wanna get out of this fucking aircraft, skrek han till kabinpersonalen.Nu åtalas han för luftfartssabotage.

På kvällen den 28 juni taxade flygbolagets Blue 1:s fyrmotoriga plan ut från Arlanda på väg till Åbo i Finland. Allt var klart för start.Då blev mannen ursinnig. Han rusade genom kabinen och skrek att han skulle av planet. En i personalen frågade om han fått en panikattack.– I’ll give you a fucking panic attack, skrek mannen.Han försökte ta sig genom dörren in till cockpiten. När han inte lyckades rev han saker ur köksluckorna.

Sedan öppnade han flygplanets dörr. Ett kraftigt ljud från motorerna fyllde kabinen och en skyddsrutschkana utlöstes.Piloten stannade planet. Personalen lyckades övermanna 36-åringen.Enligt läkarundersökningen hade han det narkotikaklassade preparatet buprenorfin i blodet, som används vid drogavvänjning.Mannen, som är tidigare ostraffad, säger själv att han inte minns någonting.

Han kommer från Aberdeen i Skottland och var på väg till Finland för att hälsa på sin flickvän. Själv tror han att någon lagt en drog i hans öl under mellanlandningen.I förhör säger han att han är helt bestört, att han skäms över sitt beteende och är beredd att betala slutnotan för flygbiljetten: 171 000 kronor.

Bråkiga passagerare ett växande problem

BRÅK. Bråkstakarna på flygplanen blir allt vanligare.– Vi har en ökande trend med bråkiga passagerare och jag tror det gäller hela branschen, säger Tom Christides, presschef på det drabbade flybolaget Blue 1, som ingår i SAS-gruppen.Flygbolaget ska inte släppa ombord personer som är märkbart påverkade eller på annat sätt riskerar att uppträda stökigt.– Men det är svårt att upptäcka. Många skärper sig då de ska passera kontrollerna, säger han.Hur utbildar ni personalen för att hantera den här typen av situationer?– Vi har en utbildning för att kunna diskutera med bråkiga passagare, och i värsta fall får man be medpassagerarna om hjälp.Har det här hänt förut?– Inte vad jag vet, men det händer att vi polisanmäler resenärer.

klar

Artikellänk är kopierad

Petter Sundsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro