ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

3,8 miljarder saknas – nu är det sista chansen att lösa in sedlarna på banken

Johan Wikén · 20 Jun 2018
Uppdaterad 20 Jun 2018
Det är dags att kolla igenom byrålådor och andra ställen där de gamla sedlarna kan gömma sig.

Det är dags att kolla igenom byrålådor och andra ställen där de gamla sedlarna kan gömma sig. Foto: TT


Har du en gammal 100- eller 500-kronorssedel som ligger och skräpar? I så fall är det hög tid att ta dig till banken för att lösa in dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Redan förra sommaren blev de gamla 100- och 500-kronorssedlarna ogiltiga i handeln. Och den 30 juni är sista dagen som du kan lösa in dem på banken.

Men fortfarande saknas sedlar till ett värde av 3,8 miljarder kronor.

– Har du fortfarande ogiltiga 100- och 500-kronorssedlar kvar så är det hög tid att gå till banken och sätta in dem på bankkonto nu. Bankerna tar emot sedlarna fram till och med den 30 juni, säger Christina Wejshammar, chef på avdelningen för betalningar, i ett pressmeddelande på Riksbankens sajt.

Sedlarna blir inte helt värdelösa efter den 30 juni. Det kommer fortfarande att finnas möjlighet att lösa in dem på Riksbanken mot en avgift på 100 kronor. Du kan då komma att få svara på frågor om var pengarna kommer ifrån och behöva visa kvitton, avtal eller fakturor.

Det handlar om cirka 17 miljoner gamla 100- och 500-lappar som saknas. Men Riksbanken har ändå nått målsättningen om att få in över 90 procent av de gamla sedlarna.

pil
Fakta om de gamla sedlarna

De gamla 100-kronorssedlarna med Carl von Linné som motiv och 500-kronorssedlarna med Karl XI som motiv blev ogiltiga i handeln förra sommaren.

Den 30 juni är sista dagen att lösa in dem på bankkontoren. Därefter finns det fortfarande möjlighet att lösa in dem på Riksbanken, men det kostar 100 kronor i avgift. Du kan få svara på frågor om var pengarna kommer ifrån eftersom Riksbanken tillämpar reglerna i penningtvättslagen.

Källa: Källa: Riksbanken

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro