ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

38 partier slåss om platserna i riksdagen – här är hela listan

Linnea Bergman · 1 Mar 2018
Uppdaterad 1 Mar 2018
Nu är listan klar med partier som registrerat sig inför valet.

Nu är listan klar med partier som registrerat sig inför valet. Foto: IBL.


Totalt slåss 38 partier om mandaten i höstens riksdagsval. Bland de registrerade partierna finns flera klassiska partier – men även en rad nykomlingar.

klar

Artikellänk är kopierad

Under onsdagen var sista dagen att registrera en partibeteckning inför höstens riksdagsval hos Valmyndigheten. För att göra det krävs det att man har samlat in 1 500 namnunderskrifter.

Totalt är det 38 partier som finns med bland de registrerade partierna, vilket Svenska Dagbladet var först med att berätta om.

Bland partierna finns de etablerade partierna som sitter i riksdagen nu, tillsammans med utmanarna Piratpartiet och Feministiskt initiativ.

Här finns även småpartier som funnits med sedan tidigare som exempelvis Junilistan, Europeiska Arbetarpartiet-EAP och Kommunistiska partiet.

Bland de nya partierna märks exempelvis nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, där en rad av företrädarna är dömda för våldsbrott.

Ett annat nystartat parti är Alternativ för Sverige, som registrerades av de tidigare SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne, som startade partiet efter att Sverigedemokraternas ungdomsförbundet uteslöts av moderpartiet.

pil
Partierna som vill sitta i riksdagen efter valet

De 38 partier vars partibeteckning har registrerats hos Valmyndigheten inför riksdagsvalet.

Allianspartiet/Medborgarens röstAlternativ för SverigeArbetarepartiet-SocialdemokraternaCenterpartietDirektdemokraternaDjurens partiEnhetEuropeiska Arbetarpartiet-EAPFeministiskt initiativFrihetspartietHögerpartiet de konservativaJunilistanKlassiskt liberala partietKommunistiska PartietKristdemokraternaKristna VärdepartietLandsbygdspartiet OberoendeLiberalerna (tidigare Folkpartiet)LOTTOKRATINMedborgerlig SamlingMiljöpartiet de grönaModeraternaMosebackedemokraternaNordiska motståndsrörelsenNorrländska SamlingspartietPiratpartietRättvisepartiet SocialisternaSjöbopartietSkånepartietSociala Partiet (SP)Socialistiska PartietSPI VälfärdenSpritpartietSvenska Förnufts Partiet (SFP)Sverigedemokraterna – Trygghet & TraditionTRYGGHETSPARTIETVägvaletVänsterpartiet

Källa: Källa: Valmyndigheten.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro