ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

39-åring känner smärta för första gången i sitt liv

· 7 Dec 2015
Uppdaterad 7 Dec 2015
Tänk dig att känna smärta för allra första gången. Det fick en 39-årig kvinna göra nyligen – och gillade det.

Tänk dig att känna smärta för allra första gången. Det fick en 39-årig kvinna göra nyligen – och gillade det. Foto: Isopix


Tycker du att du har hög smärttröskel är det inget emot den 39-åriga kvinnan som levt ett helt smärtfritt liv – fram tills ett experiment nyligen. Nu tror forskarna att resultaten kan hjälpa personer med kronisk smärta.

klar

Artikellänk är kopierad

Varje år föds en handfull barn med en genetisk mutation som blockerar jonkanalen i de smärtkänsliga nerverna. Det är inte svårt att räkna ut att dessa barn behöver extra uppsyn: de tuggar på sina fingrar, läppar och tår tills de blöder. Som småbarn tenderar de skada sig på glödheta eller skarpa objekt.

Nu har forskare gjort ett experiment som kan revolutionera vården av personer med kronisk smärta. En 39-årig kvinna som aldrig känt smärta fick ett ämne i kroppen som normalt används för att behandla drogberoende. Plötsligt reagerade hon på en het laserstråle, skriver Independent. Enligt forskarna ska den anonyma kvinnan ha njutit av den brännande hettan från strålen.►LÄS MER: Smärta efter operation kan förutses I test med laboratoriemöss som modifierats att sakna den så kallade Nav1.7-genen fann man samma sak: oförmåga att känna smärta. Tidigare har man försökt blockera Nav1.7 i hopp om att stoppa smärta för de som verkligen behöver det – men med svag effekt.

Först nu tror sig forskare ha funnit en väg för problemet: de som har den här genetiska mutationen producerar en högre mängd opiater, kroppens egna smärtstillare, än normalt. Med den konstgjorda drogen naxalone såg forskare att både mössen och kvinnan kunde känna smärta igen.

Och därmed har man bevisat att Nav1.7 verkligen är nyckeln till den mänskliga smärtan.

►LÄS MER: Andreas, 36, odlade cannabis mot smärtan – frias – Den hemliga ingrediensen visade sig vara de gamla goda opioidpeptiderna. Det här borde göra stor nytta för människor med ovanliga mutationer. Vi tror att det i kombination med Nav1.7-blockare bara behövs låga nivåer av opiater för att förebygga smärta, säger professor Wood, som är huvudförfattare av studien som publicerats i Nature Communications, till Independent.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro