ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

3D-björnen vaknar i din mobiltelefon

Ola Jacobsen · 19 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
En björn uppenbarar sig i telefonen när kameran tillåts filma kvadraten.

En björn uppenbarar sig i telefonen när kameran tillåts filma kvadraten. Foto: Ola Jacobsen


klar

Artikellänk är kopierad

3D. Rikta mobiltelefonens videokamera mot tidningen och se hur en björn reser sig ur pappret, på riktigt.

I filmens värld har 3 D-grafik länge blandats med verkligheten. Fram till nu har Augmented Reality, AR, eller förstärkt verklighet har varit något främst för filmskapare och andra med tillgång till tung teknik. Men en svensk doktorand har nu öppnat den förstärkta verkligheten för alla med en mobiltelefon. •• Vad ska den här tekniken användas till?– Till exempel för att förstärka tryckt media. En 3 D-modell av ett hus som poppar ut ur en arkitekturtidning, animationer av djur i ett uppslagsverk, men också för spel och virtuellt lego. Det är bara fantasin som sätter gränserna, säger Anders Henrysson.

I fredags lade Anders Henrysson fram sin avhandling vid avdelningen för visuell informationsteknologi och applikationer vid Linköpings universitet.Fram till nu har det krävts tung teknik för att kunna klistra ihop den verkliga världen med 3 D-grafik. – Men jag såg att alla delar som krävs – en kraftig processor och en videokamera – finns i en vanlig mobiltelefon, säger Anders Henrysson.Tekniken bygger på att en mjukvara laddas ner till mobilen. Genom att filma med mobilens kamera kan mobilens processor räkna ut telefonens position mot kantlinjer och hörnpunkter i en tryckt kvadrat.Programmet associerar mönstret med en viss grafik och överför den till en virtuell kamera som klistrar in grafiken i verkligheten.– Mobilen blir genomskinlig. Gör man detta i realtid skapar man illusionen att 3 D-grafiken är verklig, det kommer bli coolare i takt med att mobilerna får snabbare processorer, säger Anders Henrysson.

Henrysson doktorerar vid Linköpings universitet, men utvecklingen av programmet har skett vid HIT-laboratoriet i Christchurch på Nya Zeeland. Där har Anders Henrysson handletts av Mark Billinghurst, skaparen av ”Magic Book”.  

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro