ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

4-årig pojke dog ensam i lägenhet – två veckor efter att mamman avlidit

Hugo Ewald · 10 Jun 2017
Uppdaterad 10 Jun 2017
Bilden har ingenting med händelsen att göra.

Bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto: Alamy/IBL


En 4-årig pojke avled i London efter att ha vistats ensam hemma två veckor efter att modern avlidit i samma lägenhet. När pojken hittades hade han varit död i 48 timmar, och låg med armarna runt sin döda och delvis förruttnade mamma.

klar

Artikellänk är kopierad

När en 24-årig mamma i Storbritanniens huvudstad London avled i oktober förra året i ett epileptiskt anfall lämnades hennes 4-åriga son ensam i lägenheten. Pojken hittades död först veckor efteråt, rapporterar London evening standard.

När pojken hittades hade han varit död i nästan 48 timmar och låg med armarna runt sin döda och delvis förruttnade mamma, rapporterar The Guardian. Anledningen till pojkens död var närings- och vätskebrist, enligt obduktionsrapporten. Den 4-åriga pojken, som utöver sin unga ålder hade inlärningssvårigheter och autismspektrumtillstånd, kunde inte ta hand om sig själv efter sin mors död.

Personal vid förskolan där pojken gick blev oroliga och försökte kontakta modern flera gånger. De försökte också besöka lägenheten utan att lyckas komma in. Först efter att polis kontaktades av grannar som klagade på lukten kunde pojken hittas.

Händelsen uppmärksammas nu efter att coronern i fallet skrivit en rapport med förslag till Storbritanniens minister för barnfrågor, Edward Timpson. Coronern skriver i rapporten att förändringar som ser till att liknande saker inte händer igen bör implementeras snarast.

”Om ett barn inte dyker upp och ingen förälder går att nå ska inte skolpersonal behöva vänta i tre till fem dagar som i det här fallet. Istället ska de genast kunna skicka en anställd till familjens hem. Om det inte finns någon på plats ska personalen uppmanas att genast kontakta polis”, skriver coronern i rapporten.

I Sverige har skolor enligt socialtjänstlagen plikt att genast göra en anmälan till socialtjänsten vid misstänkta missförhållanden. Hur rutinerna för detta ser ut styrs på kommunnivå och kan skilja sig stort åt.

Detta ställdes på sin spets 2011 när det visade sig att en skola i Sigtuna anmält att två bröder inte varit i skolan först efter 13 dagar utan kontakt med mamman. Sex dagar senare hittades barnen döda. Mamman  kom senare att erkänna att det var hon som dödat barnen genom att dränka dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro