ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

4 av 10 för Saddams dom

Arne Wirén · 7 Nov 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Irak förre president Saddam Hussein dömdes i söndags, under vilda protester, till döden genom hängning. Själv ville han hellre bli skjuten till döds.
Irak förre president Saddam Hussein dömdes i söndags, under vilda protester, till döden genom hängning. Själv ville han hellre bli skjuten till döds.Foto: Pool

AVRÄTTNING. Principiellt är Metroläsarna emot dödsstraff. Men i Saddam Husseins fall tycker många att det är rätt. Mer än 1 000 läsare i fyra länder svarade. I Danmark, Frankrike och Sverige är en klar majoritet emot dödsstraff, i Sverige är nära 57 procent emot och bara 26 procent för. Men när det gäller Saddam Hussein är lika många svenskar för som emot, omkring 43 procent.I Danmark tycker hela 53 procent att han ska avrättas.

Nederländerna skiljer sig från de andra länderna i undersökningen. Där är lika många för dödsstraff som emot det. Och så många som 67 procent tycker det är rätt att avrätta Saddam Hussein. Sverige har i modern tid alltid haft en kritisk syn på dödsstraff. I Sifos samhällsbarometer 2006 tyckte 33 procent att det finns brott som borde kunna beläggas med dödsstraff.38 procent av männen och 29 procent av kvinnorna svarade ja. Bland unga är siffran högre. 46 procent mellan 15 och 29 år anser att det finns sådana brott. – Jag tror ungdomar vill tycka själva – mot etablissemanget. Och de tycker inte att liv är lika heligt, säger Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi.

klar

Artikellänk är kopierad

Arne Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro