ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

4 av 10 knarkbrott leder inte till straff

Katarina Arnstad Elmblad · 28 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Samhället har inget intresse av att utreda alla brott”

klar

Artikellänk är kopierad

BROTTSUTREDNING. Fyra av tio narkotikautredningar lades ner förra året trots bevis  som skulle räckt för åtal.Av drygt 10 000 misstankar om narkotikabrott beslutade åklagare att lägga ner 38 procent på grund av förundersökningsbegränsning.Det visar riksåklagarens årsredovisning.

I praktiken handlar det om notoriska brottslingar som får ”mängdrabatt” som tillämpas när den misstänkte redan har åtskilliga brott på sitt samvete och det varken gör till eller från om man åtalar i alla brott eller bara ett fåtal om straffet blir detsamma.–Lagstiftaren har infört regler som gör det möjligt för åklagaren att inte väcka åtal för allting. Reglerna som finns motiveras i huvudsak av att samhället egentligen inte har ett intresse av att utreda alla brott. Det kan man i och för sig ha politiska och moraliska synpunkter på men så är regelverket, säger Roger Waldenström, kammaråklagare vid utvecklingscentrum i Stockholm.Förundersökningsbegränsning tillämpas även i andra brott som sexuellt ofredande, tillgreppsbrott, misshandel och rattfylleri.

Åklagare Sven-Erik Alhem vid utvecklingscentrum Malmö, försvarar systemet men betonar att det ska användas med omdöme och att millimeterrättvisa aldrig kan uppnås. – Det absolut viktigaste är att få fram snabba utredningar som leder till snabba lagföringar. Man kan inte hålla på och såsa, säger han. 

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Arnstad Elmblad
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro