ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

4 av 10 normalviktiga unga tjejer vill banta

Johanna G Jimenez · 18 Okt 2012
Uppdaterad 18 Okt 2012
Lindeborgsskolans skolsköterska Ane Kristensen, här tillsammans med kollegan Sara Blomgren, träffar ofta unga flickor som vill kontrollväga sig i tron att de är  överviktiga.

Lindeborgsskolans skolsköterska Ane Kristensen, här tillsammans med kollegan Sara Blomgren, träffar ofta unga flickor som vill kontrollväga sig i tron att de är  överviktiga. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Nästan fyra av tio tjejer i årskurs nio vill banta trots att de är normalviktiga. Det visar Region Skånes nysläppta folkhälso­rapport som bygger på enkätsvar från barn och ungdomar i hela Skåne.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är första gången som en så här omfattande hälsoenkät görs bland barn och ungdomar i hela länet. Frågorna rör såväl hälsa och välbefinnande, som livsvillkor och levnadsvanor, och ger nu Region Skåne siffror på bland annat hur nöjda Skånes niondeklassare är med sin vikt.

– Vi vet att många unga mår dåligt av att de försöker leva upp till en ouppnåelig idealbild, men det är intressant att nu faktiskt få siffror på hur förhållandet ser ut mellan vikt och kroppsuppfattning, säger Maria Rosvall, folkhälsorådgivare och medförfattare till rapporten.

Skolsköterskan Ane Kristensen på Lindeborgsskolan i Malmö får minst ett besök i veckan av tjejer som vill kontrollväga sig i tron att de är överviktiga.

– Det är riktigt obehagligt att så många helt friska normalviktiga tjejer oroar sig över sin vikt. I mitt jobb gör jag mitt bästa för att få dem att fokusera på annat än vikten, säger Ane Kristensen.

Region Skånes enkät visar även att många av killarna i nionde klass, 25 procent av dem som svarat, vill gå upp i vikt. Många vill bygga muskler.

– I dag blir både killar och tjejer överösta av bilder av retuscherade kroppar som de måste förhålla sig till. Det är lätt att bli uppgiven, men ungdomarna behöver fler motbilder och information, säger Ane Kristensen.

Fotnot: Nära 30 000 skånska barn och unga i årskurs 6, 9 och gymnasiets årskurs 2 har besvarat enkätfrågorna.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna G Jimenez
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro