ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

4 av 10 unga: Okej att 15-åring dricker

Josefin Svenberg · 3 Jun 2011
Uppdaterad 3 Jun 2011
4 av 10 unga tycker att det är okej för en 15-åring att dricka alkohol.

4 av 10 unga tycker att det är okej för en 15-åring att dricka alkohol. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX


"Det kan hända väldigt mycket saker när ungdomar dricker alkohol."

klar

Artikellänk är kopierad

Den blomstertid nu kommer – och med den många ungdomars alkoholdebut. Men det är helt okej att 15–16-åringar dricker lite alkohol då och då, tycker fyra av tio i åldern 16–29 år enligt en färsk undersökning.

Och trots att toleransen sjunker med åldern så anser var tionde person i åldern 45–59 år att det inte är fel att ungdomarna dricker alkohol. 11 procent av dem som själva har hemmaboende barn tycker samma sak.

– Föräldrar som bjuder sina ungdomar på alkohol inser inte riskerna fullt ut. Det kan hända väldigt mycket saker när ungdomar dricker alkohol – de kan skada sig själva eller andra, få minnesluckor, ha sexuella kontakter som de ångrar och så vidare, säger Magnus Jägerskog, vd för IQ, som verkar för en smartare syn på alkohol och tillsammans med Novus har tagit fram undersökningen. För varje år man flyttar fram alkoholdebuten minskar dessutom risken för ett framtida missbruk.

I CAN:s senaste undersökning bland ungdomar i årskurs nio uppgav 57 procent av pojkarna och 62 procent av flickorna att de dricker alkohol. Det vanligaste sättet att skaffa alkohol är genom syskon, kompisar eller kompisars syskon. 15 procent av flickorna och 11 procent av pojkarna säger dock att de får via en förälder med lov.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro