ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

4 av 5 nekas besöksförbud

Evelina Olsson · 24 Okt 2011
Uppdaterad 24 Okt 2011
Tack vare familjens stöd orkade Maria slåss för sitt besöksförbud. ”Maria” heter egentligen något annat.

Tack vare familjens stöd orkade Maria slåss för sitt besöksförbud. ”Maria” heter egentligen något annat. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Malmöpolisen får in drygt 500 ansökningar om året: Kraven är för höga”.

klar

Artikellänk är kopierad

Av drygt 500 ansökningar om besökförbud i Malmö beviljas bara en femtedel, visar siffror som Metro tagit fram. Åklagaren skyller på dåligt pålästa poliser, kvinnojouren anser i sin tur att kraven på de utsatta är för höga. – Ett problem är att de lokala poliserna felinformerar de drabbade om besöksförbud och får många som inte uppfyller kraven att ansöka i alla fall, säger kammaråklagaren Johan Ström vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg. Men på kvinnojouren Atim i Malmö har man en annan uppfattning. – Vi ser många fall där kvinnor nekats besökförbud då vittnen saknas och ord står mot ord. Kraven på de utsatta är för höga, säger Katarina Silvser.  I samband med att den nya stalkningslagen infördes nu i oktober förändrades delar i de riskbedömningar som används vid utfärdandet av besökförbud. Nu ska det också tas hänsyn till om den utpekade gärningsmannen gjort sig skyldig till brott mot någon annan än skyddspersonen. – Det är svårt att säga om det här kommer att leda till fler beviljade ansökningar, men den nya lagen innebär att påföljderna för dem som exempelvis hotar, ofredar och förföljer sina offer skärps i och med att brotten nu kvalificeras samman på samma sätt som exempelvis kvinno-fridskränkning, säger Johan Ström.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro