ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

4 effektiva och enkla fällor – så blir du av med bananflugorna

Linnéa Borgert · 6 Aug 2017
Uppdaterad 6 Aug 2017
Skadad frukt är bananflugornas favorit. Montage.

Skadad frukt är bananflugornas favorit. Montage. Foto: Alamy


De förökar sig snabbt och plötsligt har de invaderat hela ditt kök. Lyckligtvis är bananflugorna inte så svåra att bli av med – i alla fall om du gillrar rätt fälla.

klar

Artikellänk är kopierad

Det kan ofta kännas som att bananflugorna kommer från tomma intet. Det stämmer så klart inte – men ett par ynka bananflugor kan snabbt utvecklas till en hel svärm.

– De går  jättefort. Det är en av de insekter som förökar sig snabbast, säger Lars-Åke Janzon, före detta jourhavande biolog på Riksmuseet.

Lägger hundra ägg

En hona lägger cirka 100 ägg. Ur ägget föds en larv, som omvandlar sig till en puppa och till slut en färdigutvecklad bananfluga. Under optimala förhållanden går det hela på tolv ynka dagar. Och ett dygn senare är flugan könsmogen.

Bananflugan är könsmogen efter knappt två veckor.
Bananflugan är könsmogen efter knappt två veckor.Foto: TT/Amy Xinyang Hong & Cedric Tan

Bananflugor finns året om i Sverige, även om vi märker av dem betydligt mer under vissa perioder.

Hur kommer bananflugorna in i hemmet?

– Vi lägger framförallt märke till dem på vintrarna då vi köper frukt som är lite skadad, och då följer bananflugorna med. Så här mitt i sommaren kommer de ofta in utifrån, för vi har ett 30-tal olika bananflugor bara i Sverige. De kan komma in genom ett fönster eller om vi tar in lite skadad frukt, som är extra gott för dem, säger Lars-Åke Janzon.

Vad dras de till mer än frukt?

– Allt som är sockerhaltigt. Om man har druckit läsk, saft eller vin så kan man hitta bananflugor där i också. De tycker om allt som är sött.

Hur ser man skillnad på en bananfluga och en vanlig blomfluga?

– Namnet är ju likartat, men det är jättestor skillnad mellan bananflugor och blomflugor. Blomflugor hittar vi i princip aldrig inomhus och de dras helt enkelt till blommor. Sen är de mycket större än bananflugan. De finns cirka 300 arter av blomflugor i Sverige och några av dem är små, men de flesta är i alla fall dubbelt så stora.

pil
4 bananflugefällor som fungerar

• Häll upp någonting sött i ett glas, till exempel läsk eller saft. Toppa med en eller två droppar diskmedel. Det tar bort ytspänningen vilket gör att bananflugorna drunknar när de flugit in i fällan.

• Ättika är också populärt bland bananflugorna. Häll lite ättika i ett glas och droppa i lite diskmedel så drunknar de.

• Har du ingenting sött eller ättika hemma går en gul skål lika bra. Många insekter, inklusive bananflugor, dras nämligen till den här färgen. Fyll en gul skål med vatten och ett par droppar diskmedel.

• Om du inte har diskmedel hemma finns det andra metoder att ta till. Bananflugan älskar nämligen rödvin. Har du en skvätt kvar i en flaska kan du låta den stå framme. Bananflugorna kommer lockas in i flaskan – men får svårt att ta sig ut.

pil
Så gör du för att bananflugorna inte ska komma tillbaka

• Var noga med att kasta gammal frukt och matrester. Låt ingenting stå framme.

• Kasta inte äten frukt i soppåsen. Om du gör det – gå ut med den direkt eller knyt till ordentligt.

• Spola alltid ur glas som har rester av dryck i sig. Låt dem inte stå framme.

• Förvara frukt och grönt i kylskåpet.

• Se till att ha det rent i köket.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro