ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

4 jobbtips till dig som vill få betalt av staten för att jävlas med andra

Metro · 9 Mar 2016
Uppdaterad 9 Mar 2016

Foto: Montage/Privat/TT/All Over Press


klar

Artikellänk är kopierad

Lagmannen Göran Lundahl tycker att vi har för få förbud i Sverige. Därför har han ägnat några månaders statligt utredande åt att hitta på nya. I samma parker där det är tillåtet att tända en utegrill och ordna picknick, ska det bli förbjudet att tända en cigarett. Grillen ryker förvisso mer än cigaretten, och ingendera är särskilt farlig för andra, men Lundahl tycker att även det ofarliga kan förbjudas. Även om snus kan hjälpa folk att sluta röka ska det också regleras hårdare. Ja, till och med att röka e-cigaretter ska förbjudas, fast de bara släpper ut vattenånga. Rökning som beteende ska ”avnormaliseras”.

► LÄS MER: "Sätt stopp för de präktiga tobakshatarna"

Verkar det lockande att vara avlönad av staten för att jävlas med andra? Då finns många saker att jobba med.

Här är några tips:

1. Etikettskontrollant på Systembolaget.

Den enda butikskedjan som säljer alkohol gör det helst inte alls, även om EU-regler tvingat dem till att ha allt fler sorters öl, vin, sprit och cider. Ett sätt att hålla emot är att stoppa etiketten som pryder flaskan. På senare år har Systembolaget stoppat fartyg och flygplan, då etiketterna förmodas uppmuntra till att framföra dessa i berusat tillstånd. Iron Maidens monster Eddie fick inte förekomma i en krigssituation, etiketten på en tecknad kvinna var för sexig och Edward Bloms vin var också över gränsen eftersom han önskade väl bekomme, eller ”zum Wohl”.

2. Danspolis.

I Sverige krävs ett särskilt tillstånd för att människor ska kunna dansa på offentlig plats. Annars är detta ”oordning” och arrangören kan råka illa ut. Detta har flera krogar, restauranger och festarrangörer blivit varse på senare år, då polisen gjort flera besök, dokumenterat olagligheterna och tagit saken till domstol.

3. Portionsstorleksreglerare.

Den förra borgerliga regeringen kallade till stormöte för att diskutera ”portionsstorlekar, marknadsföring, prissättning et cetera.” Tänk att få bestämma hur stora allas matportioner ska vara! Låter det för stillasittande? Bli fruktinventerare. Den tidigare socialdemokratiska regeringen ville ha en ”kartläggning av livsmedelstillgängligheten (exempelvis utbud av och pris på nyckelhålsmärkt mat, frukt, grönsaker och energitäta livsmedel)”.

4. Snuskontrollant.

Allt fler kommuner antar en ”tobakspolicy” om att alla anställda i kommunen ska sluta röka. Ibland åker snusande med av bara farten. Vips är läraren, av samma politiker tänkt att vara en auktoritet i klassrummet, liksom eleverna hänvisad till att tjuvröka och tjuvsnusa. Kommunerna litar än så länge på tjallare, men så småningom kanske även kommunala snuskontrollanter introduceras.

Läste du snuskkontrollant? Sverige har haft en ansvarig myndighet för snusk på arbetstid. Den hette KRUS (Kompetensrådet för utveckling i staten) och fick för några år sedan 10 miljoner för att ta fram en policy för samtliga statsanställda rörande bland annat porrtittande och intima förbindelser under tjänsteresor. Den lades dock ner 2012.

► LÄS MER: "Att nekrofili är äckligt innebär inte att det ska vara olagligt"

Men förtvivla icke. Den nuvarande regeringen filar på nya kontroll- och förbudsuppdrag. Får folkhälsominister Gabriel Wikström som han vill är förbjudandet av andras små glädjeämnen snart det enda nöje som finns kvar. Inom kort kan du exempelvis få jobb som internetcensor. Regeringen överväger nämligen ett förslag om att filtrera bort utländska spelföretag för svenska internetanvändare.

Mattias Svensson

Liberal debattör

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro