ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

4 nya upptäckter i rymden 2017

Linnea Gustafson · 8 Maj 2017
Uppdaterad 8 Maj 2017
En illustration av hur det nyupptäckta planetsystemet Trappist-1 ser ut.

En illustration av hur det nyupptäckta planetsystemet Trappist-1 ser ut. Foto: Nasa


Rymdforskningen går framåt och under 2017 har hittills redan fyra nya upptäckter gjorts – alla med nytt hopp om liv utanför jorden.

klar

Artikellänk är kopierad

Sju nya planeter

I slutet av februari meddelande Nasa att ett helt nytt planetsystem med sju planeter har upptäckts. Exoplaneterna är det största antalet jordliknande planeter kretsande runt en stjärna som har hittats.

Tre av dem anses ligga inom den beboeliga zonen (även kallad ekosfär eller Guldlockzonen) där det varken är för varmt eller för kallt för liv. Därför kan den tänkas ha flytande hav, och finns det vatten kan det finnas liv. Men för det krävs också att planeten har en atmosfär, vilket ännu inte kunnat fastställas.

Planetsystemet har upptäckts genom observationer från olika teleskop och har fått namnet Trappist-1 (namnet på dvärgstjärnan de kretsar runt).

Vatten på månar

Nasa har hittat nya bevis för att det finns vatten i rymden. Saturnus måne Enceladus har visat sig ha gejsrar – heta källor – som brutit igenom ytskiktet av is. Genom upptagningar från Hubble-teleskopet och en rymdsond vid namnet Cassini har vätemolekyler i vattenplymer som skjutits upp spårats på Enceladus. Samma upptäckt gjordes 2013 på Jupiters måne Europa.

Forskarna tror att det kan vara en hydrotermisk reaktion mellan oceanen och månens stenkärna – en öppning i havsbotten där hett vatten med mineraler och metaller strömmar ut. Det innebär att det kan vara möjligt att oceanen innehåller metan, vilket i sin tur kan betyda att det finns mikrober på havsbottnen.

Atmosfär på en exoplanet

Exoplaneten Gliese 1132b är en jordliknande planet 39 ljusår härifrån. Det finns flera jordliknande exoplaneter, men detta är första gången astronomer upptäckt atmosfär runt en sådan planet. Men en sak som definitivt skiljer sig från vår jord är att yttemperaturen överstiger 330 grader.

De första mätningarna tyder på att atmosfären består av överhettad ånga, metangas eller en blandning av dessa två. För att ta reda på mer om vad atmosfären på Glise 1132b består av kommer troligen Nasas nya teleskop James Webb, som ska skickas ut nästa år, att riktas mot exoplaneten.

Superjorden

I slutet av april kom beskedet om en så kallad ”superjord” som astronomerna tror kan hysa liv. Planeten har fått namnet LHS 1140b och kretsar kring en röd dvärgstjärna inom den beboeliga zonen. Men ingen atmosfär har ännu hittats och därför är det omöjligt att säga att liv på  planeten kan förekomma. Trots det anser astronomen Jason Dittman som lett forskargruppen att det här är den mest intressanta exoplanet han sett på flera decennier.

Planeten ligger på 40 ljusårs avstånd från jorden och det skulle alltså ta 80 år att åka tur och retur till planeten, förutsatt att man kan resa med ljusets hastighet.

LÄS MER
Forskarna: Därför kommer vi troligtvis aldrig hitta liv i rymden
LÄS MER
Fem gånger vi sett UFO:n i Sverige
LÄS MER
Quiz: Hur mycket kan du om rymden?
klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Gustafson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro