ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

4 saker som är bra med ridning – enligt forskningen

Filip Häggberg · 19 Nov 2018
Uppdaterad 19 Nov 2018
Det finns flera fördelar med att rida och vara aktiv i stallet, visar forskning.

Det finns flera fördelar med att rida och vara aktiv i stallet, visar forskning. Foto: Pixabay


Är du sugen på ett chefsjobb? Då kan det vara hög tid att börja med ridning. Forskning har visat flera saker som är positivt för människor som tillbringar tid i stallet – här är fyra av dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Nyckel till chefsjobb

Självsäkerhet, beslutsamhet och villighet att ta ansvar är tre egenskaper som är eftertraktade för chefer och ledare. Känner du att du inte riktigt besitter dem och vill ta ett kliv upp i karriären? Då kan det vara dags att börja tillbringa tid i stallet. Forskning från Luleå tekniska universitet visar att personer som utöver ridsport utvecklar just de egenskaperna.

Forskningen, där observationer och intervjuer använts som metod, slår fast att du genom att styra och utöva makt över hästen utvecklar ett praktiskt ledarskap, något som också stärker ditt självförtroende i förlängningen.

Ridsporten medför, precis som de flesta sporter, också social gemenskap. Då utvecklas en annan egenskap som är viktig i chefsposition – att samarbeta med andra.

Terapi efter stroke

Överlevande strokepatienter upplever själva att deras tillstånd förbättras – om de får rida. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin som bland annat publicerats i tidskriften Stroke.

Anledningen? Att ridterapi stimulerar många sinnen samtidigt.

”De tredimensionella rörelserna i hästens rygg skapar en sensorisk upplevelse som liknar den normala människans gång”, förklarar professorn Michael Nilsson, som var en av forskarna bakom studien, till Sahlgrenskas hemsida.

Strokepatienterna som deltog i studien förbättrade både gång- och balansförmågan.

Deltagarna gavs ridterapi två gånger i veckan under tolv veckor.

Självsäkerhet, beslutsamhet och ansvarstagande är tre egenskaper som ridsport kan ge dig.
Självsäkerhet, beslutsamhet och ansvarstagande är tre egenskaper som ridsport kan ge dig.Foto: Pixabay

Kan ge framtidstro efter svåra åkommor

Att använda ridning som behandlingsmetod för människor med funktionsnedsättningar som MS och ryggmärgsskador kan ha flera positiva effekter. Det visar en studie från Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH). Vissa av personerna som intervjuades hade skadats i samband med en ridolycka, andra innan de började rida medan några av intervjupersonerna började med ridsport efter sin olycka.

Förutom att det har god effekt som rehabilitering för kroppen stärker det också självkänslan och bidrar till en ökad glädje och framtidstro.

Den fysiska aktiviteten – tillsammans med umgänget med hästar – bidrar till mental styrka.

Studien visar också att personens roll som patient blir mindre: De känner sig som vanligt igen, något som också har stöd i tidigare forskning.

Barn kan bli mer intelligenta

Precis som med strokepatienter kan hästens tredimensionella rörelser göra barn mycket gott. I alla fall enligt forskning från Tokyo universitet, som lät barn mellan tio och tolv år göra kognitiva och matematiska test – direkt före och efter en ridlektion.

Resultatet? Forskarna konstaterade att hästens vibrationer aktiverade den del av barnens hjärnor som står för inlärning. Att rida kan alltså förbättra barns möjlighet till problemlösning, matematik och ge bättre minne, enligt studien.

Testen visade att barnens kognitiva förmåga var mycket bättre efter ridlektionen än före.

Studien, som presenterades 2017, publicerades i Frontiers in Public Health.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro