ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

4 timmars arbetsdag, någon?

Lina Hovling · 28 Jun 2013
Uppdaterad 28 Jun 2013
4 timmars arbetsdag, någon? Enligt sociologen Roland Paulsen är vi inte särdeles förtjusta i att jobba: bara 25 procent tycker att arbetet ger en hög tillfredsställelse, och 66 procent skulle säga upp sig om de vann på lotto. På 1950-talet var det bara 50 procent som svarade samma sak. Trots vår motvilja tillbringar vi mer tid på jobbet än någonsin – fast vi egentligen inte skulle behöva det.

4 timmars arbetsdag, någon? Enligt sociologen Roland Paulsen är vi inte särdeles förtjusta i att jobba: bara 25 procent tycker att arbetet ger en hög tillfredsställelse, och 66 procent skulle säga upp sig om de vann på lotto. På 1950-talet var det bara 50 procent som svarade samma sak. Trots vår motvilja tillbringar vi mer tid på jobbet än någonsin – fast vi egentligen inte skulle behöva det. Foto: Shutterstock


Sysselsättningen kom att bli förra valets stora vågbrytare och allt tyder på att den går i repris 2014. Sociologen Roland Paulsen menar dock att vad som betraktas vara heltidsarbete är en ideologisk konstruktion som blivit omodern i takt med teknikens framfart. Nu återstår det för ideologin att växa ikapp verkligheten.

klar

Artikellänk är kopierad

Det en person producerar i dag, krävdes det i början av 1900-talet tjugo personer för att tillverka.Pengarna fortsätter rulla in, trots att vi har mindre för händer, menar sociologen Roland Paulsen. I sin bok ’’Arbetssamhället: Hur arbetet överlevde teknologin’’ visar han att fyra till fem timmars arbete per dag skulle räcka för att producera allt som samhället behöver för att välståndet ska bestå.

klar

Artikellänk är kopierad

Lina Hovling
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro