ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

40 000 får medicin som inte är godkänd

Leif Oldenburg · 9 Apr 2013
Uppdaterad 9 Apr 2013
40 000 får medicin som inte är godkänd Marianne Isaksen, 67, fick Reumacon utskrivet mot sin reumatism under sex veckor. I dag lider hon av svåra biverkningar. Maken Björn Isaksen har polis- anmält flera personer, bland andra den produktansvarige på läkemedelsbolaget Meda AB

40 000 får medicin som inte är godkänd Marianne Isaksen, 67, fick Reumacon utskrivet mot sin reumatism under sex veckor. I dag lider hon av svåra biverkningar. Maken Björn Isaksen har polis- anmält flera personer, bland andra den produktansvarige på läkemedelsbolaget Meda AB Foto: Isabel Svensson


Läkarna skriver ut allt fler recept på läkemedel som inte är godkända. Marianne Isaksen fick svåra biverkningar av en medicin mot reumatism.

klar

Artikellänk är kopierad

Över 40 000 svenskar får varje år recept på läkemedel som inte har godkänts i Sverige. Antalet ansökningar om så kallade licensläkemedel har de senaste åren stigit kraftigt, från cirka 30 000 per år för fem år sedan till drygt 40 000 i dag. Bara drygt 1 000 av ansökningarna får varje år avslag.

– Om läkaren kan motivera det medicinskt kan apoteket få licens för att sälja ett läkemedel som inte är godkänt. Men det medicinska ansvaret ligger då hos läkaren, säger Sarah Sandin, gruppchef för kliniska prövningar vid Läkemedelsverket.

Närmare 1 000 preparat skrivs regelbundet ut av svenska läkare och godkänns av Läkemedelsverket – utan att ha uppfyllt de krav som ställs för ett godkännande. Marianne Isaksen, 67, fick under sex veckors tid preparatet Reumacon utskrivet på licens mot sina reumatiska besvär. I dag lider hon av svåra biverkningar:

– Jag är blind på ett öga, binjurarna är utslagna och mina muskler förtvinar. Jag väntar bara på att dö.

Tillverkarna av Reumacon har aldrig försökt få läkemedlet godkänt i Sverige, trots att det under drygt tio års tid skrevs ut till hundratals patienter. Efter flera motgångar i tester avbröt läkemedelsbolagen Conpharm och Meda AB förra året utvecklingen av Reumacon. 

– Medlet testades på råttor. Men det gick inte så bra. Alla råttor dog, säger Mariannes make Björn Isaksen.

Andreas Furängen har disputerat i analytisk kemi vid Astra. I dag är han vd för den ideella organisationen Apotekarsocieteten som arbetar för att öka kunskapen om läkemedel.

– Om man skriver ut ett preparat till människor utan att först ha genomfört framgångsrika djurförsök handlar det antingen om ett missförstånd eller en brottslig handling, säger han.

Läkemedelsverket har inlett en utredning om hur Reumacon har tillverkats. Björn Isaksen har polisanmält flera personer, bland andra den produktansvarige på Meda AB. Metro har utan framgång sökt representanter för Meda AB för en kommentar. Under 2013 har inga nya patienter fått Reumacon.

I Sverige finns cirka 9 000 godkända läkemedel. Ytterligare runt 1 000 preparat skrivs regelbundet ut som licensläkemedel. 

Många läkemedelsföretag väljer medvetet att avstå från den process som krävs för att få ett läkemedel godkänt i Sverige. Marknaden är för liten och det kostar för mycket i tid, pengar och resurser. leif oldenburg

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro